Dopning av ryska elitidrottare är nu under utredning i USA.
Dopning av ryska elitidrottare är nu under utredning i USA. Foto: TT/arkiv

Rysk dopning utreds i USA

Ryska regeringen ska ha hjälpt idrottare komma undan dopningstester
0:50 min

USA:s justitiedepartement har inlett en brottsutredning gällande dopning av ryska elitidrottare. Det uppger tidningen New York Times, som citerar källor i utredningen. Samma åklagarmyndighet utreder dessutom fotbollstopparna i FIFA.

Tidningen New York Times har i flera veckor nu publicerat stora avslöjanden om ryska, statsunderstödda, dopningsprogram.

Bland annat har den tidigare chefen för Rysslands anti-dopningsmyndighet berättat för tidningen hur han på order av Rysslands regering under årtionden hjälpt ryska toppidrottare att undkomma dopningstester vid internationella tävlingar.

Avslöjandena har gett stort eko internationellt, men Ryssland har avfärdat de flesta uppgifterna som lögner.

Den åklagarmyndighet i New York, som nu utreder ett stort antal ryska statstjänstemän, tränare och aktiva, är densamma som utreder det internationella fotbollförbundet FIFA, en utredning som lett till flera gripanden och åtal.

Om utredningen om rysk dopning tar samma väg, kommer komplikationerna att sträcka sig långt utanför sportens värld, och även bli politiskt sprängstoff mellan USA och Ryssland.


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".