Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatförändringar alltmer detaljerade

Forskare: Skogsbranden i Kanada inte oväntad
2:00 min
Temperaturhöjningen påverkar både havsnivåerna och risken för skogsbränder.
Temperaturhöjningen påverkar både havsnivåerna och risken för skogsbränder. Foto: Jonathan Hayward/TT

Forskarnas bild av de väntade klimatförändringarna blir alltmer detaljerade för olika världsdelar. Om växthusgasutsläppen ökar i samma takt, kan vi om drygt 50 år vänta oss kraftigt ökande temperaturer i hela världen. Mest i Arktis.

– De här siffrorna är verkligen skrämmande när man tittar närmare på dem, säger Erik Kjellström som är chef vid SMIHI:s klimatenhet Rossby Centre som gjort nya klimatscenarion:

– Det är riktigt, riktigt stora temperaturförändringar det handlar om. Just Arktis är ett av de områden i världen där man kan vänta sig de största förändringarna i temperatur när det blir varmare globalt sett. Det hänger samman med att det i dagsläget finns mycket snö och is däruppe. Det är vita ytor och det isolerar underlaget så att det blir väldigt kallt ovanför isytan. Men när snön börjar dra sig tillbaka i ett varmare klimat framöver och havsisen inte finns där, då kan värmen från havet eller marken komma upp i atmosfären och det blir mycket, mycket varmare direkt.

Forskarna har använt information från flera klimatmodeller för att få en mer detaljerad bild av vad drygt 4 graders höjning av jordens medeltemperatur betyder i olika regioner. I Arktis så ökar temperaturen med mellan 10 och 12 grader mot slutet av århundradet, jämfört med när mätningarna började. 

Klimatforskarnas arbete för att få fram alltmer detaljerade klimatscenarion pågår i Stockholm den här veckan, där drygt 300 forskare från hela världen samlats för att diskutera sina arbetsmetoder.

– Vi vill prata om modellerna, hur de funkar, hur bra de är, vad de inte kan så bra och vad vi behöver förbättra, säger Erik Kjellström.

En av de kanadensiska forskarna, Travis Logan från Montreal, har i sin forskning om skog och klimat studerat skogsbränder. Den stora branden i Alberta var inte oväntad, säger han. Kanada har sett snöfattiga vintrar och allt tidigare vår med torka i markerna:

– Vi ser mer utpräglad torka och en ökad frekvens av skogsbränder och större sådana.

Notan för brandkatastrofen landar hittills på preliminärt 8 miljarder dollar. Travis Logan säger att de här bränderna är så svåra att bekämpa att det inte är mycket mer att göra än att skydda så mycket som möjligt och vänta tills den slocknar naturligt:

– De här enorma bränderna är så svåra att bekämpa att det inte är mycket mer att göra än att försöka skydda så mycket som möjligt av infrastrukturen och vänta tills den slocknar av naturliga orsaker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".