Myggor.
Myggor är den huvudsakliga smittspridaren av zikaviruset. Foto: Arnulfo Franco/TT.

WHO: Zikaviruset kan orsaka utbrott i Europa

WHO står redo att stötta alla drabbade länder
2:16 min

Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att Zikaviruset snart kan orsaka utbrott i vissa delar av Europa. Framförallt vid Svartahavskusten och på ön Madeira. Orsaken är att den myggart som är bärare av viruset är vanligt förekommande i de aktuella områdena.

Vid en virtuell presskonferens idag sa doktor Nedret Emiroglu vid WHO att sannolikheten för utbrott i resten av Europa är moderat eller låg, och att WHO kommer att bistå länder som drabbas med råd om myggbekämpning och snabb diagnostik.

– Världshälsoorganisationen står redo att stötta alla europeiska länder som drabbas av zikavirusutbrott, sa doktor Nedret Emiroglu vid WHO:s smittskyddsavdelning.

Det är första gången som Världshälsoorganisationen presenterar sin bedömning av risken för spridning av zikaviruset i Europa.

Rapporten baseras dels på var de aktuella myggarterna Aedes egyptii och albopictus förekommer i Europa, dels på hur stor möjlighet som lokala myndigheter har att begränsa ett begynnande utbrott.

Man konstaterar också att det finns hög sannolikhet för ett utbrott på den portugisiska ön Madeira och vid Svarta havskusten både i Ryssland och Georgien.

I 18 andra länder är det en måttlig sannolikhet för utbrott, och i två tredjedelar av Europas länder, däribland Sverige, är det mycket låg eller ingen sannolikhet för ett utbrott, eftersom myggorna som bär viruset, inte finns där.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell säger att den här riskindelningen är osäker, eftersom man inte vet tillräckligt om

– Det är ju väldigt mycket som vi inte förstår om zikavirusets spridning och varför vi får de här stora utbrotten i Sydamerika just nu och varför vi aldrig sett liknande utbrott i Asien och Afrika där vi ändå vet att viruset har funnits under långa tider. Det har man inte tagit med i den här rapporten Därför får man nog ta sig en funderare om vad hög, medelhög och liten risk egentligen betyder i verkligheten.

Hittills har man i Sverige konstaterat han tror inte att utbrott liknande det i Brasilien kommer att drabba den europeiska regionen:

– Den här typen av långvarigt och omfattande utbrott, är väldigt svårt att se framför sig i Europa, med de förutsättningar vi har här både att hitta fallen fort och den nivån vi har av myggor här i Europa. Det är ju inte alls på samma sätt som att leva i ett slumområde i Brasilien någonstans och ständigt vara utsatt för myggor. Det är ju ingen som är utsatt för myggor på det sättet i Europa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".