ax med UDN-liknande hudskada. De gula markeringarna visar typiska skador. Foto: Eva Jansson/SVA
ax med UDN-liknande hudskada. De gula markeringarna visar typiska skador. Foto: Eva Jansson/SVA

Myndighet behöver allmänhetens hjälp om laxdöden

"Ta gärna en bild med din mobiltelefon"
1:33 min

Efter att det upptäckts döda laxar i flera av de svenska älvarna de senaste åren så utökar nu statens veterinärmedicinska anstalt, SVA sina resurser för att kartlägga utbredningen av laxdöden och för att hitta svar på varför den uppstår.

SVA vill nu därför att allmänheten berättar om död fisk i en särskild webbportal, säger Marlene Areskog, biträdande statsveterinär.

– Det är första gången vi vänder oss till allmänheten för att få hjälp. Vi vill veta var man har hittat fisken, vilken typ av skada det är, om det är hona eller hane och vilken art, och var skadorna är lokaliserade på fisken. Och gärna ta en bild med sin mobiltelefon, säger hon.

De senaste två somrarna har det kommit ovanligt många rapporter om död lax i svenska älvar och vattendrag. Framförallt från de i sportfiskekretsar välkända Torne älv som gränsar mot Finland och Mörrumsån som mynnar ut i Blekinge.

Att lax dör av svampangrepp i sår efter att de lekt uppe i vattendragen inte är ovanligt med tanke på den mödosamma resan från havs som kan vara flera hundra mil lång.

– Men inte redan på vägen upp till lek. Vi har även fått in rapporter om honor med rom i som ligger döda och skadade, säger Marlene Areskog.

Förra sommaren kunde hudprover bekräfta att åtminstone ett fåtal fångade laxar i Torne älven hade av hudsjukdomen UDN som är något av en gåta.

– De får ljusa fläckar eller sår som ofta börjar uppe på huvudet och i typiska fall är de halvmåneformade, säger Marlene Areskog, biträdande statsveterinär vid statens veterinärmedicinska anstalt

Experterna tror sjukdomen kan bero på ett virus men hur och var fisken smittas och i vilken utsträckning den ligger bakom laxdöden hoppas de nu alltså att allmänheten ska hjälpa till med kombinerat med fältstudier i sommar.

– Vi vill se om det bara är fokuserat till vissa fiskbestånd eller om det är ett generellt problem i hela Sverige kustmiljö och älvsystem, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".