Fynd som gjorts under den pågående tekniska undersökningen av den kraschade radio- och tv-masten utanför Borås styrker misstankarna om sabotage. Foto: Adam Ihse och Janerik Henriksson / TT
Fynd som gjorts under den pågående tekniska undersökningen av den kraschade radio- och tv-masten utanför Borås styrker misstankarna om sabotage. Foto: Adam Ihse och Janerik Henriksson / TT

Sabotage av master har nu överlämnats till åklagare i Borås

Åklagare: Rubriceras som grovt sabotage
1:32 min

Förutom sabotaget av radio- och tv-masten som rasade i Borås söndags kväll, så utsattes nyligen också en mast i grannkommunen Tranemo för åverkan, vilket påverkade räddningstjänstens kommunikation.

Per-Anders Näsström är ansvarig för samband vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

– Det var en kabel som var avklippt ungefär två decimeter ovanför vår sändarutrustning. Kabeln med tillhörande antenn var borta, säger Per-Anders Näsström, ansvarig för samband vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Kabeln vid Teracoms mast i Tranemo klipptes av veckan innan den stora radio- och tv-masten i Borås knäcktes. Men händelsen polisanmäldes först igår, efter att räddningstjänsten då insåg att det kan finnas en koppling mellan de två mastsabotagen.

Polisen stärkte igår i sina misstankar om att det är ett sabotage som ligger bakom att den 332 meter höga tv-masten i Borås knäcktes. Rubriceringen av det ärendet har nu skärpts från sabotage till grovt sabotage.

Polisens presstalesman Thomas Fuxborg säger till Ekot att eftersom det handlar om två sabotage mot liknande anläggningar som dessutom ligger nära varandra geografiskt, så kan det inte uteslutas ett samband.

Båda ärendena är nu också överlämnade till en och samma åklagare i Borås. Enligt polisen finns i nuläget ingen skälig misstänkt för något av de misstänkta sabotagen.

Kabeln som klipptes av vid masten i Tranemo var en del av räddningstjänstens system för utlarmning av personal. Men verksamheten påverkades ändå inte, eftersom ett reservsystem automatiskt gick igång.

Men det råder enligt Per-Anders Näsström vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg ingen tvekan om att den eller de som klippte av kabeln visste vems kabel de gav sig på.

– Kabeln är väl utmärkt att den tillhör Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".