Anne-Ly Loosar, familjerådgivare i Järfälla kommun, tror att det idag är mer accepterat att ta hjälp och prata om sin relation.
Anne-Ly Loosar, familjerådgivare i Järfälla kommun, tror att det idag är mer accepterat att ta hjälp och prata om sin relation. Foto: Simon Andrén/Sveriges Radio

Allt fler tar hjälp av kommunens familjerådgivning

"Det är idag legitimit att omrpöva sitt liv"
1:28 min

Antalet ärenden hos kommunernas familjerådgivning fortsätter öka.

Alla kommuner erbjuder samtal med en familjerådgivare. Under förra året pågick nästan 36 000 ärenden hos landets alla familjerådgivningar. Den är den hösta siffran någonsin sedan Socialstyrelsens började göra den här typen av mätningar 2004.

Jämför man förra året med just 2004 är ökningen av antalet ärenden drygt 19 procent.

96 procent av samtalen handlar om parrelationer.

Statistiken visar även på regionala skillnader. Viktat mot befolkningen är familjerådgivning vanligast i Hallands, Stockholms och Gotlands län. Mer ovanligt är familjerådgivning i länen Kronoberg, Östergötland och Kalmar, enligt Socialstyrelsen.

Anne-Ly Loosar, familjerådgivare i Järfälla kommun, tror att det idag är mer accepterat att ta hjälp och prata om sin relation.

– Det är en ny generation där man pratar mer om sin relation och känslor. Tidigare var det svårare att gå till en instans för att söka hjälp. Jag tror också att det i dag är legitimt att hela tiden ompröva sitt liv. Det gör vi ständigt och livskriser uppstår, säger hon.

De flesta som går till familjerådgivningen är par som varit ihop mellan fem och nio år. Enligt Anne-Ly Loosar handlar det om att många skaffar barn under den perioden.

– Vi vet att det är påfrestning för relationen, för det kräver all uppmärksamhet, mindre sömn samtidigt som man behöver mer tolerans. Och ens olikheter kommer fram på ett nytt sätt. Så det är en påfrestande period, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".