Miljökritik mot ny norsk oljesatsning

2:15 min

Norges regering delade idag ut licenser för att leta efter olja och gas i tidigare helt orörda områden i Barents Hav, långt uppe i Arktis. Men miljörörelsen är mycket kritisk och varnar för oljeolyckor i kalla, känsliga vatten.

– Att hantera olyckor i de här områdena blir mycket svårt, säger Frederic Hauge som är chef på miljöstiftelsen Bellona.

Hauge pekar på mångåriga miljöeffekter i och vid Alaska efter olyckan med oljetankern Exxon Valdez 1989.

Både miljörörelse och forskare har varnat för att en oljeolycka i Barents Hav kan bli förödande i ett av världens viktigaste områden för torsk.

– Den oljeverksamheten och det omfånget som norska regeringen ser framför sig kommer bli en stor belastning. Jag tycker att det här är sorglig dag, säger Frederic Hauge till Ekot.

Miljöorganisationer som Greenpeace överväger att gå till domstol för att försöka stoppa beslutet om nya olje- och gaslicenser.

Fast Norges regering tonar ner miljöriskerna. 

– Vi har bedrivit olje- och gasverksamhet i Norge i snart 50 år utan att det har gett påvisbara negativa effekter på norska havsområden, säger Norges olje- och energiminister Tord Lien i en intervju med Ekots Norgekorrespondent.

Det här är första gången sedan 1994 som Norge öppnar helt nya områden för att söka efter olja och gas.

Den norska regeringen ser Barents Hav som en möjlighet till många nya arbetstillfällen och stora värden för Norges olje- och gasnäring.

– Det är inget tvivel om att det är väldigt viktigt för Norges möjlighet att upprätthålla sin roll som stor energiexportör till Europeiska Unionen, säger Tord Lien till Ekot.

– Fälten som är i drift kommer ju gradvis att tömmas, och då måste vi fylla på med nya olje- och gasresurser.

Regeringen fördelar tio nya licenser i Barents Hav till totalt tretton företag. Svenska Lundin Petroleums norska dotterbolag får del i fem av licenserna. I tre av dem har Lundin Norway ansvar som operatör.

Men det är dyrt att borra efter olja och gas i kallt klimat med dåligt utbyggd infrastruktur.

I våras startade produktionen vid det allra första kommersiella oljefältet i Barents Hav; Goliat. Där räknar analytiker med att oljepriset behöver ligga på i genomsnitt runt 100 dollar per fat för att ge god avkastning. Just nu kostar Nordsjöoljan knappt 50 dollar per fat.

Det är inte säkert att det någonsin kommer bli kommersiell produktion vid de licenser som norska regeringen nu delar ut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista