Presentation av JAS Gripen-E i Linköping, Foto: Peter Weyde, SR
1 av 3
Drygt 600 gäster var församlade i Linköping idag för att titta på framtidens version av JAS-Gripen. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
Lennart Sindahl, vice Vd SAAB, Foto; Peter Weyde, SR
2 av 3
Lennart Sindahl, vice Vd för SAAB tror på global export av det nya JAS-planet Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
Mats Helgesson, Flygvapenchef, Foto; Peter Weyde, Sveriges Radio
3 av 3
Mats Helgesson, Flygvapenchef anser att nya Gripen är att betrakta som "en milstolpe" Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio

Hoppas på export av nya JAS-Gripen

Anses vara en milstolpe
1:49 min

Den nya modellen av JAS Gripen-E visades idag för upp för första gången offentligt inför stor och internationell publik.

Självklart bjöd dagen på Flyguppvisning inför drygt 600 församlade gäster från ett trettiotal länder i "flygstaden" Linköping idag.

Det var dock inte den nya modellen JAS Gripen-E som fick chans att prova sina vingar publikt ännu. Den visades upp på marken inför representanter från industrin och försvar.

Nya JAS Gripen-E är efterträdaren till dagens modeller, C och D, och väntas vara i tjänst luften för det svenska försvaret från och med 2023.  

Gripen-E är ett något större flygplan med starkare motor för längre flygtider har fått ett nytt avancerat radarsystem och kan bära fler vapen. 

Och planet ska vara framtidssäkrat redan under utvecklingsfasen. Lennart Sindahl, vice VD på SAAB hoppas på en global exportframgång.

– Ja, vi tittar väldigt seriöst på Finland nu och Svenska staten har fått en förfrågan. Vi tittar även seriöst på Belgien och vi har även några länder i Sydostasien. Så att vi ser definitivt en stor exportmarknad för det här.

– Det är intressant att se att våra stora partners i detta också ser en stor marknad. Och flera av dem har varit med och egensatsat i detta och de säger att vi har väldigt få konkurrenter, tillägger han.
 
Det svenska flygvapnet har sedan 2013 en order på 60 nya JAS-plan när dagens flotta ska fasas ut om tre år. 

– Den här dagen och utrullning av Gripen-E är en milstolpe för oss i flygvapnet och det svenska försvaret i allmänhet. Och inte minst den svenska försvarsindustrin skulle jag vilja säga, säger Mats Helgesson, flygvapenchef.

– Det här är en riktigt viktig dag för oss att vi får ett luftförsvar som håller även i framtiden, berättar han.

Tror du att det här planet som ska komma ut runt år 2023 kommer att vara ”up to date” då?

– Ja, det kommer att vara ”up to date” då och det kommer att hålla ganska många år framöver också, avsikten är at det här flygplanet ska hjälpa oss att hålla jämna kliv med omvärlden och hålla de kommande trettio åren, säger Helgesson.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".