Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisfacket JO-anmäler polisen

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 17.01
"Det är anmärkningsvärt"
(1:52 min)
Bilden visar en polis i uniform. Man ser en del av armen och överkroppen. Foto: Bertil Ericson/TT.
Foto: Bertil Ericson/TT

Polisförbundet har i dag beslutat att anmäla Polismyndigheten till Justitieombudsmannen för hur rekryteringen av chefer har skötts.

– Jag tycker verkligen att det här är anmärkningsvärt. Det är också därför vi anmäler det här till JO. Det ska inte gå till på det här sättet, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet. 

Statens överklagandenämnd har avgjort 22 överklaganden från personer som har sökt, men inte fått jobb i den nya polismyndigheten. De flesta gäller chefstjänster.

Fem har fått rätt, det motsvarar 23 procent. Det är mycket högt eftersom bara mellan en och två procent av de som överklagar en statlig tjänstetillsättning brukar få rätt. I sex fall har nämnden också skickat tillbaka ärendena till polisen, för att rekryteringarna ska göras om. 

Det är bland annat polisens rekryteringsprocess som Polisförbundet vill att Justitieombudsmannen ska granska, eftersom överklagandenämnden i flera fall har underkänt att polisen på ett rättvist sätt har värderat de sökandes meriter.

– När man får en tjänst vill man ha den på schyssta villkor, på rätt sätt. Det har också att göra med legitimitet som man behöver i den här verksamheten; att det inte finns något frågetecken att man har fått det här på ett felaktigt sätt, säger Lena Nitz. 

Polisförbundet hävdar också att polisen inte i alla de fall där det blivit bakläxa följer beslutet i överklagandenämnden och vill att JO även ska granska det. 

– Det tycker vi också är allvarligt att myndigheten då egentligen överprövar överklagandenämndens beslut. Det är anmärkningsvärt, säger Lena Nitz. 

Polismyndigheten har i dag inte velat ställa upp på någon intervju med Sveriges Radio, men lämnat en skriftlig kommentar:

"Det finns flera juridiska komplikationer kring hur Statens överklagandenämnds beslut kan tolkas. Vi välkomnar därför en eventuell JO-prövning i denna fråga."

"När det gäller de ärenden som fått bifall i nämnden för vi en dialog med samtliga parter för att se hur vi på bästa sätt möter de beslut som nämnden har fattat."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".