Delad bild: man och petridiskar
Professor Otto Cars håller med om flera av den brittiska utredningens slutsatser. Foto: Bertil Ericson/TT, Jorge Dirkx/AFP/TT.

Antibiotikaresistens hotar miljontals liv

Kan kosta 300 miljarder kronor att stoppa
1:49 min

Världens rika länder måste ta till gemensamma krafttag för att ta fram nya läkemedel mot antibiotikaresistenta bakterier, det menar den brittiska regeringens särskilde utredare i en ny rapport.

– Läget är akut och därför är det bra att rapporten har kommit. Men det är väldigt stora politiska utmaningar. Världens ledare måste ta detta på allvar nu. Det är många länder som står utan antibiotika i dag, det finns helt enkelt inget som fungerar, säger professor Otto Cars som leder nätverket ReAct.  

Brittiske ekonomen Jim O'Niels slutrapport, gjord på den brittiska regeringens uppdrag, är inte någon munter läsning.

År 2050 kommer tio miljoner att dö varje år i obehandlade sjukdomar om inget görs, länders ekonomier kommer att digna under sjukdomsbördan, spår utredaren.

Han vill se en global fond i syfte att utveckla ny antibiotika och bättre diagnostik så att läkemedlen inte sätts in i onödan och därmed orsakar resistens. Han vill också se nya affärsmodeller där de läkemedelsbolag som tar sig an uppgiften att utveckla ny antibiotika ersätts med en engångsumma.

– Där slår man fast principen att man måste frikoppla stora försäljningsvolymer från behovet av att få tillbaka investeringar. De ska alltså inte tas tillbaka genom att man säljer antibiotika i stora mängder. Att den principen nu slås fast i den här stora rapporten ser jag som ett stort framsteg, säger Otto Cars.

Totalt kommer det kosta cirka 300 miljarder kronor under en tioårsperiod att hejda hälsokatastrofen, tror den brittiske utredaren. Otto Cars framhåller att det inte har utvecklats någon ny antibiotika sedan 80-talet. Han menar att det krävs både nya läkemedel och att de används sparsamt.

Men räcker det men nya affärsmodeller?

– Nej och det är en svaghet med rapporten. Den underskattar de vetenskapliga utmaningarna. Det har kallats en mardröm för medicinska kemister att få fram läkemedel som går in i de multiresistenta bakterierna och undviker deras resistensmekanismer, säger professor Otto Cars.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".