Tredelad bild: Kongressen, zikamyggor och Obama
President Obamas förslag att stoppa spridningen av zikaviruset har fastnat i kongressen. Foto: Susan Walsh/TT, Ricardo Mazalan/TT, Pablo Martinez Monsivais/TT.

Politisk strid hindrar zikabekämpning i USA

"Det är skandal att man inte kan enas"
1:36 min

Myndigheterna i USA varnar för att zikaviruset snart kan börja spridas i landet. Men bekämpningen av smittspridningen försenas på grund av politisk oenighet i Washington.

Hittills har drygt femhundra fall av zikavirus konstaterats i USA. Samtliga har smittats utomlands, men experter varnar för att smittspridningen kan ta fart i USA i sommar.

– För varje dag som går blir zikaviruset svårare att stoppa, säger Tom Frieden, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten Center for Disease Control CDC till tvkanalen CNN.

President Barack Obama har föreslagit ett åtgärdspaket på nära två miljarder dollar för att bekämpa smittan, som kan ge svåra fosterskador. Men de politiska motsättningarna i Washington har gjort att förslaget fastnat i kongressen. En majoritet av republikanerna säger nej till alla förslag som riskerar att öka budgetunderskottet. Samtidigt är demokraterna ovilliga att kompromissa om ett förändrat förslag.

– Det är skandal att man inte kan enas, säger demokratiske senatorn Bill Nelson från Florida.

– Politikerna i Washington inser inte allvaret, men för oss i södra USA är smittrisken akut, säger Nelson till CNN.

Snabba insatser för myggbekämpning och vaccinforskning är nödvändiga, anser smittskyddsmyndigheten CDC.

– Myggorna kommer inte att avvakta till budgetårets slut. Smittbekämpningen kan inte vänta, säger Tom Frieden.

Mer om Zikaviruset

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".