Chibok
Foto: TT

19-årig flicka lyckades fly från Boko Haram

Hon är traumatiserad
1:13 min

Skolflickan från Chibok som hittades vid liv i tisdags, den första av de drygt 200 som lyckats fly det senaste året, kommer inom kort att träffa Nigerias president.

Fler detaljer kring hur den 19-åriga flickan lyckades komma undan terrorgruppen Boko Haram kommer nu fram. Flickan som kallas Amina, hittades i tisdags när hon var ute och letade ved. Med sig hade hon en fyra månaders bebis och en man som misstänks vara med i Boko Haram, som nu sitter gripen.

Enligt myndigheterna i delstaten Bornos huvudstad Maiduguri har flickan nu återförenats med sin mamma. En släkting till henne säger att hon är traumatiserad, och enligt militären så har hon med största sannolikhet utsatts för sexuella övergrepp. 

I april för två år sedan stormade Boko Haram en internatskola i Chibok och tog då med sig över 270 skolflickor. Omkring 50 lyckades fly under de första timmarna, medan resten fördes bort till Sambisa-skogen på gränsen mot Kamerun. Sedan dess har deras öde varit oklart.

Amina är den första skolickan som lyckats komma undan Boko Harams fångenskap sedan dess vilket nu ökar förhoppningarna bland anhöriga och föräldrar om att de återstående 218 skoflickorna så småningom också blir fria.

Amina väntas inom kort, kanske redan idag, träffa landets president Muhammadu Buhari, som gjort det till sin främsta uppgift att bekämpa Boko Haram.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".