Flightradar24 Flight MS804
Kartan på Flightradar24 visar var signalerna slutade komma in från planet Flight MS804.

”Planet försvann helt plötsligt”

"Det ska inte kunna hända"
1:21 min

På sajter som visar flygtrafik i realtid kan man se hur abrupt planet MS804 försvann. Det ska inte kunna ske vid normala omständigheter.

Planet MS804 höll normal kurs och visade inga tecken på något utöver det vanliga, tills planets anrop från transpondern plötsligt försvann helt från kartan. Det här kunde flygintresserade följa i realtid på flera olika sajter som samlar in data från plan och postar den för alla att se. 

I loggen på sajten Flightaware.com går det att se ett abrupt slut på kommunikationen. Även svenska Flightradar24 visar exakt var planet befann sig innan det försvann på deras karta. 

Mikael Robertsson som är grundare av Flightradar24 berättar att de laddat ner all data de har om MS804 och analyserat den.

– Vi kunde se att planet lyfte och flög som vanligt enligt den rutt som det brukar ta. Det låg på 37 000 fot med ganska konstant hastighet. Precis när det flugit in 15-20 kilometer in i egyptiskt luftrum klipps signalen helt plötsligt, säger Mikael Robertsson.

Transpondern på ett flygplan skickar ut data två gånger per sekund, och han säger att alla deras mottagare med täckning samlade in data lika ofta fram till avbrottet skedde. Om planet hade flugit utanför deras täckningsområde hade det till att börja med kommit in färre och färre svar när mottagningen blev sämre innan det försvann helt. 

Enligt Mikael Robertsson måste det innebära att transpondern plötsligt slutade sända, och han ser ingen naturlig förklaring till det.

– Det ska inte kunna hända. Ett kommersiellt flygplan måste ha en aktiv transponder för att få kunna flyga i de flesta luftrum, inklusive detta. En pilot får inte stänga av transpondern.

Flightradar24 samlar in information om flygplan från 10 000 mottagare utplacerade runt om i världen. De står bland annat hos flygentusiaster men även på flygplatser och flygklubbar. Signalen som samlas in innehåller bland annat position, höjd och hastighet. 

Företaget har ingen mottagare i just Kairo men det finns flera runt om platsen där planet försvann på deras karta, på Kreta, Cypern och Israel. I Egypten finns de i Sharm el-Sheikh och Hurghada. Mikael Robertsson känner sig säker på att informationen stämmer.

– Jag skulle säga att den är väldigt pålitlig i de flesta fall. I det här fallet har vi samlat in data från många håll och transpondern från det här flygplanet brukar skicka korrekt data. Vi är i stort sett hundra procent säkra på att det är korrekt data, säger Mikael Robertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".