Resterna av den trasiga masten i Häglared.
Resterna av masten i Häglared. Foto: Adam Ihse/TT

Ökad övervakning efter sabotage mot radiomasten

"Gäller att se om det finns något mönster"
2:11 min

Teracom kommer att satsa på ökad kameraövervakning och utökade larm vid företagets master runt om i landet efter sabotaget mot den 332 meter höga radio- och tv-masten utanför Borås.

– Efter incidenten i Häglaredsmasten så måste vi omvärdera de bedömningar vi gjort historiskt och nu vidtar vi en rad åtgärder för att höja säkerheten på de här anläggningarna, säger Teracoms vd Johnny Svedberg.

Redan i måndags införde Teracom bevakning dygnet runt med väktare vid de 54 stormasterna runt om i landet.

Idag meddelar företaget att man nu också kommer att utöka kameraövervakningen av stormasterna och installera utökade larm vid inhägnaderna runt sina master.

Det som hände i Borås har gett upphov till många spekulationer om vem som skulle kunna ligga bakom sabotaget.

På stan i Borås möter Ekot Marika och Hendrik Kawalec, som är två av många som drabbats av störningar av både radio och tv efter att masten föll.

– Man blir inte förvånad tycker jag. Terrorism och allt sånt här tänker man på, säger Hendrik Kawalec.

– Och varför det hände. Man går och grubblar och diskuterar, säger Marika Kawalec.

Riksdagens försvarsutskott har med anledning av det som hände i Borås kallat den militära underrättelsetjänsten, Must, till sitt nästa möte i juni.

Hans Wallmark, som sitter i försvarsutskottet för Moderaterna, säger att man vill få information om eventuella samband med andra händelser.

Han nämner IT-attackerna som i mars i år slog ut flera av landets största nyhetssajter som ett exempel.

– Här gäller det att se om det finns någon form av mönster eller systematik eller om det bara är en enskild händelse, säger Hans Wallmark.

– Jag tror att vi ska inse att det är ett nytt, försämrat normalläge i vårt närområde. Det gör att det finns ett annat underrättelsehot riktat mot vårt land, så man ska vara mer vaksam och man ska framförallt inte vara aningslös, säger Hans Wallmark.

Bara någon vecka innan sabotaget mot masten i Borås publicerades en film på internet där ungdomar var uppe och klättrade i samma mast.

Men Teracoms VD Johnny Svedberg förnekar ändå att företaget hittills har tagit för lätt på säkerhetsfrågan.

– Vi har ju aldrig varit utsatta för vare sig hot eller sabotage tidigare, så det har ju visat sig att vi har gjort korrekta bedömningar av läget, säger Johnny Svedberg.

– Men nu kommer vi att vidta åtgärder för att höja vår beredskap och vårt skydd av de här anläggningarna, säger Johnny Svedberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".