Delad bild: Jonas Sjöstedt och en turkisk demonstrant
Jonas Sjöstedt är kritisk till förslaget och i Turkiet har även flera demonstrationer mot förslaget arrangerats. Foto: Adem Altan/TT, Pavel Koubek/Icon Photography/TT.

Jonas Sjöstedt: Kalla upp Turkiets ambassadör

"Vi kommer inte att acceptera det här"
1:51 min

I dag håller det turkiska parlamentet en omröstning som kan sluta med att nästan alla kurdiska parlamentariker hamnar i fängelse. Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt kräver en kraftig protest från den svenska regeringen.

– Jag tycker att man ska kalla upp Turkiets ambassadör, man ska göra väldigt klart att vi ser er, att vi kommer inte att acceptera det här, säger han.

– Turkiet måste få klart för sig att det inte kan till exempel få visumfrihet till EU samtidigt som det släcker ner demokratin i sitt eget land. Det ska inte inbilla sig att det kan bli EU-medlem samtidigt som man fängslar demokratiskt valda politiker, säger Sjöstedt.

Det turkiska parlamentet röstar om en lagändring som innebär nya regler för parlamentarikernas immunitet. Om förslaget går igenom riskerar de flesta av det prokurdiska partiet HDP:s ledamöter åtal, anklagade för terrorkopplingar.

– Ljusen släcks nu ett efter ett. Man tystar fria medier och nu ger man sig på det viktigaste oppositionspartiet HDP, allting för att fängsla 50 av 59 HDP-ledamöter. Det skulle innebära att Turkiet inte är ett parlamentariskt system längre, anser Jonas Sjöstedt.

Det är det styrande partiet AKP som grundades av landets nuvarande president Erdogan som driver frågan i parlamentet. Kritiker hävdar att han genom denna process försöker förinta den kurdiska oppositionen.

Turkiet och EU har ett avtal där unionen bistår med pengar mot att Turkiet inte släpper igenom flyktingar till EU.

– Det jag är rädd för det är att ledare i EU och i Sverige tycker att det är så viktigt att ha Turkiet som sin gränspolis, att Turkiet håller flyktingarna borta från Europa, att man tystnar inför sånt här. Och det vore oerhört allvarligt om det är fallet, säger Jonas Sjöstedt.

Relaterat

Mer om Vänsterpartiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".