Delad bild: man och bråk i parlamentet
Turkietkännaren Andrew Finkel anser att president Erdogan försöker underminera oppositionspartierna. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio, AP/TT.

Tumult i turkiska parlamentet inför omstridd omröstning

Riktiga slagsmål under diskussionerna inne i parlamentet
1:50 min

Turkiska parlamentet röstar i dag om ett förslag att ta bort immuniteten för ledamöterna, vilket gör att parlamentariker ska kunna straffas för brott.

Det ses av kritiker som ett sätt att åtala framför allt de pro-kurdiska parlamentarikerna för påstådda terrorbrott. Förslaget har skapat turbulens i det turkiska parlamentet

Det styrande AKP:s förslag att ta bort straffriheten för ledamöterna har väckt så starka känslor att det har blivit rena slagsmål under diskussionerna inne i parlamentet. Filmer visar parlamentariker som slåss och sparkar på varandra inne i parlamentet.

Parlamentariker från alla partier riskerar nu åtal men de flesta åtalspunkterna gäller det pro-kurdiska partiet HDP där nästan alla ledamöter anklagas för kopplingar eller stöd till den terrorstämplade PKK-gerillan. 

– President Erdogan försöker underminera oppositionspartierna. Det här kommer troligen att leda till att en stor grupp pro-kurdiska parlamentariker kickas ut ur parlamentet på grund av terroristanklagelser, säger Andrew Finkel, Turkietkännare som arbetar för pressfrihetsorganisationen P24.

I dag hålls den avgörande omröstningen. För att klubbas direkt krävs minst 367 röster för, men om förslaget får mer än 330 ja-röster så kan frågan tas vidare till en folkomröstning. EU har i rapporter beskrivit att det turkiska rättsväsendet samtidigt är under stor politisk press, samma sak anser analytikern Andrew Finkel.

– Om du har politisk inblandning i juridiken, om det inte går att lita på domstolarnas beslut eller oberoende, så är du på väg mot ett envälde, befarar han.

Hör mer om det politiska spelet i Turkiet i Studio Ett i eftermiddag

Relaterat

Mer om Turkiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".