Sörjande anhöriga
Foto: TT

Stort sökpådrag efter försvunna planet

Cecilia Uddén om utvecklingen under natten
2:26 min

Sökandet fortsätter efter det flygplan som i går natt försvann över Medelhavet med 66 personer ombord. Planet befaras ha kraschat — men än har inga vrakdelar hittats.

Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi har beordrat landets militär och flygminister att vidta alla nödvändiga åtgärder för att hitta planet, en Airbus A320-232 som försvann tidigt på torsdagen. Flera länder deltar i sökarbetet, bland annat Grekland som skickat ett fartyg och flyg för att söka efter vrakdelar. USA har bidragit med ett övervakningsplan och även Frankrike väntas skicka sökresurser.

Egypten leder enligt egna uppgifter utredningen. Tre utredare från Frankrike landar senare i dag i Egypten för att hjälpa till.

Egyptairs plan, flyg MS804, på väg från Paris till Kairo lyfte från Charles de Gaulle-flygplatsen klockan 23.09 lokal tid för en resa som normalt tar omkring fyra timmar. Det försvann enligt flygbolaget klockan 02.30 på torsdagen, cirka 45 minuter före planerad landning. Den sista kontakten mellan piloten och flygledningen togs tio minuter innan planet försvann, skriver al-Ahram.

Planet befann sig på drygt 11 200 meters höjd när det försvann från radarn. Enligt grekiske försvarsministern Panos Kammenos hamnade det i spinn, krängde och föll 6 700 meter.

– Planet gjorde en 90-graderssväng till vänster, sedan en sväng till höger och föll därefter från 11 300 meter till 4 600 meter, sade Kammenos på torsdagen.

En företrädare för Egyptair uppgav på torsdagskvällen att vraket efter planet hittats cirka 37 mil söder om Kreta, men det dementerades efter någon timme av grekiska luftfartsmyndigheter. Även en högt uppsatt representant från flygbolaget backade om uppgifterna.

Egyptens flygminister uppgav att det var mer troligt att den misstänkta kraschen orsakats av terrorister än av ett mekaniskt fel. Satellitbilder visar dock inga tecken på att en explosion ska ha ägt rum där kontakten med flygplanet bröts, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Anonyma källor säger till nyhetsbyrån att slutsatsen dragits efter att amerikanska myndigheter gjort en preliminär genomgång av bilderna.

Källorna manar till försiktighet när det gäller att dra slutsatser, och poängterar att USA inte utesluter någon potentiell orsak för kraschen, som tekniska fel, terror eller att någon i besättningen medvetet kraschat planet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".