Nära 200 000 är drabbade av att en tv- och radiomast utanför Borås gått av
1 av 6
Nära 200 000 är drabbade av att en tv- och radiomast utanför Borås gått av natten till måndag Foto: Urban Kallin
Masten i Tranemo
2 av 6
En kabel vid denna mast i Tranemo klipptes av. Foto: HS Foto
Mobilantenn
3 av 6
Det är en mobilantenn av den här typen som har vält. Foto: Falköpings kommun
Polisbil utanför vattentornet.
4 av 6
Polisen är på plats i Stenstorp.
Vattentornet i Stenstorp
5 av 6
Vattentornet i Stenstorp Foto: Jonatan Martinsson
Vattentornet i Stenstorp.
6 av 6
Masten sitter på vattentornet i Stenstorp. Foto: Jonatan Martinsson

Krismöte om de misstänkta sabotagen mot telemasterna

"Det klart att det är allvarligt"
1:39 min

Länsstyrelsen i Västra Götaland har idag kallat till en samverkanskonferens, där bland andra Säpo, MSB och SOS Alarm ska informera kommunerna om hur de ser på den senaste veckans många händelser.

– Personligen tycker jag att det känns riktigt otryggt. Jag tycker inte alls om det. Man vet inte om det är en slump att det är på tre olika ställen. Det känns inte bra, säger Patrick Nohlgren som är samhällsbyggnadschef i Falköping.

Igår upptäcktes att en telemast placerat på ett vattentorn i Stenstorp hade vält och hängde ut över räcket. Enligt samhällsbyggnadschefen är det svårt att se att det skulle finnas någon naturlig orsak. Han menar att oron över det blir desto större med tanke på de övriga händelser som inträffat i veckan och som lett till störningar i kommunikation på olika sätt.

Men under fredagsförmiddagen gick polisen i Falköping ut med informationen att mastproblemen i Stenstorp inte är sabotage. Mistankarna är nu avskrivna.

Tidigare i veckan saboterades en telemast utanför Borås och en kabel vid en mast i Tranemo blev avklippt.

På länsstyrelsen i Västra Götaland ser man nu att det finns ett stort informationsbehov ute i kommunerna. Därför har man idag bjudit in samtliga kommuner i regionen till ett samverkansmöte. Till mötet är Säkerhetspolisen (Säpo), Myndighet för samhällsskydd och beredskap (MSB) och SOS Alarm inbjudna för att informera om läget.

– Just nu finns det en osäkerhet om det vad som har inträffat. Vi måste undvika spekulationer. Därför vill vi ge de regionala myndigheter och kommuner möjligheten att lyssna till det här med dem aktörer som är berörda, säger Patrik Jansson, som är tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen.

Du som själv jobbar med krisberedskap – vad tänker du själv om de här händelserna den senaste veckan?

– Jag vågar inte uttalar mig om vad de här händelserna har gemensamt. Men det är allvarligt när det sker i samhällsviktiga verksamheter. De här funktionerna är viktiga för samhället för att kunna fungera. Det klart att det är allvarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".