Nu hålls ett samverkansmöte efter flera misstänkta sabotage mot telemaster.
Nu hålls ett samverkansmöte efter flera misstänkta sabotage mot telemaster. Foto: Sveriges Radio

MSB: Inget samband mellan händelserna

"Ryktesspridning kan bli del av problemet"
1:55 min

Efter att en telemast vält på ett vattentorn i Stenstorp och misstänkta sabotage genomförts mot master i Borås och Tranemo har det uppstått oro för att händelserna skulle höra ihop. Men enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, finns det i nuläget inget som pekar på ett samband.

– Vår bedömning är att det är olika typer av orsaker bakom de olika händelserna och att de råkar inträffa samtidigt. Självklart behöver man borra djupare i den frågan, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör på MSB.

Förutom de två misstänkta sabotagen mot kommunikationsmaster i Borås och Tranemo, så har det under veckan också inträffat tekniska problem som inneburit störningar för bland andra flygtrafiken, SOS Alarm, SJ:s biljettbokning och utsändningarna av Sveriges Radios sändningar från radiohuset i Göteborg.

Flera händelser har inträffat i Västra Götaland och därför har länsstyrelsen i dag kallat till en samverkanskonferens med alla kommuner i regionen, där bland andra MSB och Säpo kommer att finnas med för att informera.

– Det finns en osäkerhet kring vad det är som har inträffat. För att undvika spekulationer så vill vi ge våra regionala myndigheter möjlighet att lyssna av med de aktörer som är direkt berörda, säger Patrik Jansson, tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen.

Att så många händelser som drabbat kommunikationer av olika slag inträffar under så kort tid, har redan lett till många spekulationer. Säkerhets- och underrättelseexperter har bland annat lyft teorier om organsierad brottslighet och hybridkrigföring från främmande makt.

Men MSB ser alltså i nuläget inget mönster i det som har hänt och uppmanar till att undvika spekulationer om det.

– Det finns en risk att spekulationer och ryktesspridning blir en del av problemet. Det finns en risk för ett "vargen kommer"-beteende. Vi behöver en beredskap för den situationen att det skulle vara något stort. Om det ropas vid varje tillfälle, är det inte säkert att det bidrar till vår beredskap men snarare trubbar av oss, menar Svante Werger.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".