Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny våg av mejlbedrägerier

Arvid fick sitt mejlkonto kapat
1:30 min
Arvid Lagercrantz
Arvid Lagercrantz fick sitt mejlkonto kapat av bedragare. Foto: Joel Westerholm

Bedragare tar över mejlkonton och försöker lura vänner och bekanta att ägaren är i nöd. Flera i landet har drabbats.

Bedrägeriet spelar på våra bästa sidor genom att försöka lura mottagarna att det kommer från en vän i nöd.

Flera har blivit drabbade, en av dem är Arvid Lagercrantz.

Han fick sitt mejlkonto kapat och brev skickades ut till alla han någonsin mejlat med.

– Jag var ju väldigt oroad att en massa människor gått och betalat in och jag plötsligt skulle uppfattas som någon slags låntagare, säger Arvid Lagercrantz.

När breven skickades ut började vänner och bekanta som misstänkte att det här inte kom från honom att höra av sig.

Tyvärr var det två personer som förde över pengar innan de kontaktade honom, bara en av de överföringarna hann stoppas.

– Den ena fick jag tag i, vi bor på samma ställe. När han fick klart för sig att det var en bluff sprang han upp och lyckades stoppa inbetalningen som han hade gjort.

Den andra överföringen har Arvid fått bekräftat att den betalats ut i Ukraina, och det är just nu oklart vad som kommer ske efter det. 

Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericentrum säger att det kommer in anmälningar om den här och liknande blufförsök varje vecka.

Han känner inte till att något fall av just den här bluffen har klarats upp eftersom att brottet är svårt att utreda då det sker över landsgränserna.

– Betalningarna sker via kanaler där vi inte har bra identifiering. Det är rent allmänt bökigt, tidsödande och resurskrävande att begära utredningsåtgärder i andra länder för vi kan inte själva få ut bankuppgifter, säger Anders Olofsson.

Eftersom polisen inte fått fast någon för det vet de heller inte närmare vad det är för personer som ligger bakom.

Den vanligaste typen av nätbrottslighet i dag gäller stulna kreditkortsnummer och där finns inslag av organiserad brottslighet bakom, men det är alltså oklart om detsamma gäller de här bluffarna. 

Brevet som skickades ut är till skillnad från många tidigare liknande försök skrivet på relativt bra svenska så det innehåller inte några direkta varningstecken.

Det är skickat med mejlkontots namn och adress som avsändare och innehåller en berättelse om att personen är strandsatt i Kiev utan pengar och behöver komma med nästa plan. 

Så här såg bluffmejlet ut

Ämne: Hjälp

Jag hoppas att detta når dig i tid. Jag gjorde en resa till Kijev, Ukraina och min väska blev stulen med mitt internationella pass och mina kreditkort inuti. Ambassaden är villig att hjälpa mig att ta ett flyg utan mitt pass, jag behöver bara betala för biljetten och hotellräkningarna. Till min förfäran kan jag inte få tillgång till mina pengar utan mitt kreditkort och kontakt med min bank, men de behöver mer tid för att kunna ge mig ett nytt kort. I den här olyckliga situationen tänkte jag fråga om ett lån som jag kan betala tillbaka så fort jag kommer tillbaka. Jag behöver verkligen vara med på nästa flyg. Jag behöver 13,500 kr. Berätta om du kan hjälpa mig genom Western Union eftersom det är det bästa alternativet jag har. 

Jag ser fram emot ditt svar. Tack

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".