Turkiets parlament lyfter immunitet för ledamöter

1:26 min

Det turkiska parlamentet godkände idag ett mycket kontroversiellt förslag som gör det möjligt att åtala och straffa ledamöter. Tidigare har parlamentarikerna haft immunitet från straff. Kritiker ser förslaget som ett sätt att framför allt kriminalisera det pro-kurdiska partiet HDP och kasta ut dess ledamöter ur parlamentet.

Det blev applåder i parlamentet efter att det stod klart att 376 av 550 parlamentariker röstat ja och att förslaget klubbats om att parlamentariker nu kan åtalas och straffas. Eftersom beslutet fattades med så stor majoritet så kan grundlagen ändras direkt.

Kritiker ser hela proceduren som ett sätt att framför allt straffa och kriminalisera det pro-kurdiska partiet HDP och anklaga dess ledamöter för terrorbrott och kopplingar till den kurdiska PKK-gerillan. Nästan alla partiets ledamöter riskerar nu att ställas inför rätta. För alla parlamentariker finns 667 fall som kan leda till åtal, mer än 400 rör just pro-kurdiska HDP.

Det här gör att hoppet om en politisk lösning på kurdfrågan falnar ytterligare. Förslaget ska nu godkännas av presidenten. Turkiets president Tayyip Erdogan har hyllat beslutet i ett TV-tal.

– Det här är en historisk omröstning, mitt folk vill inte se skyldiga ledamöter i parlamentet sa Turkiets president.

Beslutet har redan fått kritik, den tyska regeringens talesman uttrycker oro för den ökade polariseringen i turkisk politik och säger att Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att ta upp frågan då hon möter Erdoğan nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista