Fredrik Furtenbach, politisk kommentator.
Fredrik Furtenbach, politisk kommentator. Foto: MAJA SUSLIN / TT & SR

Analys: Partierna tävlar om skärpta lagar för angrepp mot blåljuspersonal

Just nu bjuder riksdagspartierna över varandra i förslag om hårdare straff för den som angriper personalen i ambulanser och brandbilar. Lagskärpningar är på gång, det säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach, som är på plats på Moderaternas Sverigemöte i Malmö.

Flera andra partier är inne på liknande tankar. Centerpartiet föreslog så sent som i går att man borde införa en ny brottsrubricering, "våld mot alarmeringstjänstpersonal" samt att göra det brottsligt att hindra utryckning.

Sverigedemokraterna och Liberalerna vill också skärpa straffen för de som angriper blåljuspersonal, och Liberalerna har begärt en särskild debatt i riksdagen om problemet.

Även regeringen är öppen för att skärpa straffen. Man kan tänka sig att göra det svårare för utomstående få tag i namn och adress till blåljuspersonalen, för deras säkerhet. Och även att utryckningspersonal skulle kunna få veta mer om vilken person de är på väg till, eller varnas om de är på väg till en farlig person.

Så av allt att döma kommer det bli lagändringar på det här området, regeringen planerar besked före sommaren.

Att de här kraven kommer just nu kan bero på att vi har haft flera uppmärksammade angrepp mot blåljuspersonal nyligen: stenkastning mot poliser i Norrköping, och mot polis och brandkår i Borlänge. Tidigare i vår vandaliserades en ambulans i Tensta.

Sedan är också brott och straff ett ämne där allianspartierna och socialdemokraterna inte drar åt olika håll utan snarare bjuder över varandra. När allianspartierna presenterade sina förslag till ekonomisk politik nyligen bjöd de över varandra på ett liknande sätt när det gäller hur många extra poliser som borde anställas.

Att Moderaterna nu satsar på det här ämnet på sin kommunkonferens i Malmö är att Lag och ordning har alltid varit en moderat hjärtefråga. Men angreppen på blåljuspersonal kan ju också kopplas till integration, eftersom åtminstone en del av dem sker i segregerade förorter. Och invandring är ett tema som Moderaterna satsar hårt på nu och som engagerar partiets kommunpolitiker.

Moderaterna anser själva att de inte skötte migrationsfrågorna rätt före valet, och tappade stort till sverigedemokraterna. Det misstaget tänker de inte göra om.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".