Man.
1 av 2
Abdulkader Habib, rektor på Kista folkhögskola. Foto: Caroline Tibell / SvD / TT
Människor i hörsal.
2 av 2
Dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan talar på Kista folkhögskola förra våren. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Svensk imamutbildning börjar i höst

2:12 min

Sveriges första imamutbildning startar i höst i Stockholm. Det är Kista folkhögskola som står bakom utbildningen som varit efterfrågad i många år, menar skolans rektor Abdulkader Habib.

– Behovet är stort och nu är det många lekmän som leder de flesta muslimska församlingar. Så det krävs att det finns människor utbildade i Sverige och har både det svenska perspektivet och också det muslimska kunnandet.

Frågan om en svensk imamutbildning har tidigare väckt debatt. 2008 kom dåvarande högskoleminister Lars Leijonborg med ett förslag om en imamutbildning i statlig regi.

En utredning tillsattes för att bland annat ta reda på vem som skulle vara huvudman för utbildningen. Utredningen mynnade ut i slutsatsen att staten inte bör hålla i utbildning av imamer eftersom det strider mot den konfessionella neutraliteten.

Men nu tar Kista folkhögskola saken i egna händer och startar den första utbildningen i landet som vänder sig till muslimska ledare.

Vi kommer att undervisa i islamsk teologi och ledarskap. Första året är en introduktion. De kommande åren blir en breddning och fördjupning. Sedan hoppas vi att man ska kunna göra praktik också, säger Abdulkader Habib.

Och hur finansieras utbildningen?

– Eftersom det är en folkhögskolekurs finansieras den med folkhögskolebidraget, vi har anslag.

Utbildningen finansieras alltså med folkbildningsanslaget, det statsbidrag som årligen fördelas till landets folkhögskolor.

Och staten är på så sätt med och stöttar utbildningen medan Kista folkhögskola är ansvarig för utbildningen.

Abdulkader Habib återkommer till vikten av att det finns en sådan yrkesutbildning här i Sverige. Dels för att det behövs både imamer, teologer och andliga ledare inom islam som pratar svenska och som förstår den kultur och kontext de arbetar i. Men det handlar också om trygghet menar han.

– Det kommer att ge stabilitet. Många muslimer kommer att slippa känna att de måste lämna landet och åka till Mellanöstern för att utbilda sig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista