Anna Kinberg Batra
Anna Kinberg Batra Foto: Emil Langvad/TT

Moderaterna vill bli ledande skolpartiet

Nolltolerans mot skolor som inte håller måttet
2:11 min

Moderaterna vill att staten ska kunna ta över skolor som inte ger eleverna tillräckligt bra kunskaper. Förslaget gäller både kommunala och fristående skolor. 

– Det finns skolor i vårt land där inte ens hälften av eleverna klarar kunskapskraven. Där generation efter generation går rakt ut i utanförskap, sa partiledaren Anna Kinberg Batra i sitt tal på partiets Sverigemöte i Malmö.

Mötet har just avslutats med ett tal av Anna Kinberg Batra. Hon presenterade bland annat en plan för ett starkare Sverige, där ansvar för ekonomin, fler jobb och ökad trygghet är tre av punkterna.

En annan är det Moderaterna kallar nolltolerans mot skolor som inte håller måttet.

– Det innebär ett starkt statligt ansvar för dåligt fungerande skolor, där staten kan beslutat om att ta över driften eller lägga ned en skola oavsett huvudman, sa Anna Kinberg Batra.

Moderaterna har tidigare föreslagit att skolor som inte ger eleverna tillräckliga kunskaper ska kunna få skräddarsydda åtgärdspaket från Skolinspektionen och har avsatt 1,2 miljarder kronor till statligt stöd.

Men det är inte tillräckligt, är nu beskedet från Anna Kinberg Batra.

– Alla ska ha rätt till bra kunskap, men ingen ska ha rätt att utsätta elever för en dålig skola.

Anna Kinberg Batra har tidigare sagt att Moderaterna ska bli det ledande skolpartiet, och var självkritisk i sitt tal.

– Vi Moderater har släppt skolfrågan till andra partier de senaste åren, men den tiden är förbi, sa Anna Kinberg Batra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".