Norbert Hofer (mitten) är kandidat för högerpopulistiska FPÖ och har goda chanser att vinna.
Norbert Hofer (mitten) är kandidat för högerpopulistiska FPÖ och har goda chanser att vinna. Foto: AP Photo/Ronald Zak

Ödesval i Österrike

Ett splittrat land
1:19 min

Klocklan sju öppnade vallokalerna i Österrike. Sällan har ett presidentval väckt så stort intresse, både inom och utanför landet. För första gången har en kandidat från det högerpopulistiska partiet FPÖ goda chanser att bli landets statschef.

Det talas om ett ödesval. Skulle Norbert Hofer från Österrikes frihetliga Parti, FPÖ, vinna valet, skakar det om det politiska landskapet i grunden.

Hofer har aviserat att han vill använda den makt som presidentämbetet ger för att driva igenom sin politik. Han är beredd att gå så långt som att avsätta regeringen. Det har inga österrikiska presidenter tidigare gjort. Hittills har det framför allt varit en ceremoniell roll.

Det är ett splittrat Österrike som går till val mellan Hofer och hans rival Alexander van der Bellen, före detta partiledare för de Gröna. Kandidaterna från de två stora etablerade partierna, socialdemokraterna och de borgerliga Folkpartiet, som har dominerat landets politik under hela efterkrigstiden, led förödmjukande nederlag i den första valomgången.

Valet ses som en massiv protestyttring mot det rådande systemet, med återkommande stora koalitioner som blockerar varandra internt.

Också i omvärlden väntas med spänning på om en högerpopulist kan ta sig hela vägen till presidentpalatset och vad det i så fall också kan innebära för Europeisk politik, där Hofer har sagt att han tänker blanda sig i om han blir vald.

Klockan 17 stänger vallokalerna. Då kommer de första vallokalsundersökningarna i vad som väntas bli ett mycket tätt lopp.

Daniela Marquardt, Wien
daniela.marquardt@sverigessradio.se


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".