Anannya Bhattacharjee med den nya rapporten
Anannya Bhattacharjee med den nya rapporten Foto: Sveriges Radio och TT.

H&M i ny skandalrapport

"Miljön är skrämmande, osäker och farlig"
1:45 min

Kvinnor som är gravida måste sluta, lönerna är mycket låga och arbetarna tvingas ständigt att arbeta övertid. Underleverantörer i Kambodja och Indien som klädföretaget H&M anlitar åsidosätter mänskliga rättigheter, enligt en ny rapport.

– Miljön i textilfabrikerna är skrämmande, osäker och farlig och de som arbetar där förvägras fundamentala mänskliga rättigheter, säger Anannya Bhattacharjee om de undersökta fabrikerna.

Hon är samordnare för olika fackföreningar inom textilindustrin i Asien.

Mellan augusti och och oktober förra året följde den fackliga samorganisationen AFWA 50 textilarbetare i Indien och 201 i Kambodja.

Via arbetarna fick organisationen fram fakta om löner, arbetsförhållande och interna regler i fabrikerna.

Flera timmars övertid varje dag, löner som inte går att försörja sig på och mycket osäkra anställningsförhållande är några av de graverande uppgifterna i rapporten. 

Kvinnor som är gravida har tvingats sluta, berättar Anannya Bhattacharjee.

– När vi kontaktar svenska H&M svarar företaget, till skillnad från flera av H&M:s konkurrenter, säger Anannya Bhattacharjee.

– H&M säger till och med att de stödjer oss. Men H&M gör inget som förbättrar situationen för sömmerskorna i fabrikerna.

H&M svarar skriftligt till Ekot att rapporten tar upp många viktiga frågor men att problemen bara kan lösas långsiktigt genom samarbete mellan branschens olika aktörer.

Problemen är strukturella och därmed giltiga för hela branschen, skriver H&M.

Anannya Bhattacharjee håller med om att problemen är omfattande, men H&M kontrollerar produktionen när de gör sina beställningar.

– H&M sätter priserna så låga att underleverantörerna inte har råd att erbjuda några rättigheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".