Ett exemplar av tidningen Göteborgs-Posten som ingår i Stampenkoncernen.
Göteborgs-Posten är en av de tidningar som ingår i Stampen. Foto: ADAM IHSE / TT

Tidningskoncernen Stampen i rekonstruktion

11 min

Tidningskoncernen Stampen, med bland annat tidningen Göteborgs-Posten, ansöker om rekonstruktion, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

Texten uppdateras

Stampen har allvarliga finansiella svårigheter.  

– Vi har i dag bra verksamheter som utvecklas i rätt riktning. Men skulderna är fortfarande för höga och våra kassaflöden räcker inte till att hantera vår svaga balansräkning, skriver koncernchef Martin Alsander i ett pressmeddelande.

Ansökan hos tingsrätten avser hela medieverksamheten i Stampen Local Media, tryckeriverksamheten i V-Tab och distributionsverksamheten VTD, Modern Women Media och moderbolaget Stampen AB.

Den dagliga verksamheten fortsätter som vanligt. Läsare kommer inte att påverkas, enligt Stampen.

Koncernen hade i fjol en försäljning på 3,3 miljarder kronor och har över 3 000 anställda.

Koncernen har två affärsområden, Stampen Media och Stampen Tryck & Distribution. Bland medierna finns varumärken som Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA och Vänersborgaren.

Fakta: Rekonstruktion

Rekonstruktion är ett alternativ till konkurs för bolag som har finansiella problem, men som ändå bedöms ha en möjlighet att överleva på sikt. Ansökan om rekonstruktion lämnas till en domstol. Om den beviljas utses en rekonstruktör som leder rekonstruktionen.

Det är vanligt att en rekonstruktion innebär en så kallad ackordsuppgörelse, där fordringsägarna går med på att avstå en del av sina fordringar.

Enligt statistik nyligen från kreditupplysningsföretaget Creditsafe så lyckades 48 procent av alla företagsrekonstruktioner under de senaste fem åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista