MP-stöd till uppskjutet värdlandsavtal

2:10 min

Sveriges samarbetsavtal med Nato, det så kallade värdlandsavtalet, stöter nu på patrull. I helgen krävde både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att beslutet skjuts upp ett år. Och nu kommer också stöd från miljöpartister i riksdagen för den linjen.

– Jag tycker att det är positivt för att oavsett om man är för eller emot värdlandsavtalet så har vi alla ett intresse av att beredningsprocessen i en sådan här fråga blir så bra som bara möjligt och demokratiskt fullödig, och där har det funnits brister, säger Miljöpartiets utrikestalesperson Valter Mutt.

På onsdag är det tänkt att riksdagen skall rösta om att ge sitt godkännande till det värdlandsavtal som den förra regeringen undertecknade i september 2014. Ett avtal som reglerar förutsättningarna för att Sverige ska kunna ta emot Natotrupp.

En bred riksdagsmajoritet stödjer avtalet, men i helgen aviserade alltså Vänsterpartiet att man kommer att begära en så kallad vilandeförklaring, vilket innebär att riksdagsbeslutet skjuts upp i ett år, något som kan bli verklighet om minst en sjättedel av riksdagsledamöterna ställer sig bakom det kravet. I går stod det klart att Sverigedemokraterna stödjer ett sådant initiativ, vilket gör att man når upp till en sjättedel.

Men det är inte alls säkerhet att det här blir verklighet i slutändan. Riksdagens konstitutionsutskott, där en majoritet av ledamöterna är för avtalet, har möjlighet, om man också får Lagrådets stöd, att driva igenom avtalet i alla fall.

Liberalernas Allan Widman, ordförande i riksdagens försvarsutskott, anser att utspelet från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är lätt "haveristiskt".

– Det handlar enbart för att försöka försena, säger han.

Vad tror det får för konsekvenser om det skulle leda till en vilandeförklaring, det vill säga att det här beslutet skjuts upp?

– Då kommer det att uppstå frågetecken kring vad Sveriges säkerhetspolitiska linje egentligen är. Man kommer ställa frågan från Natos sida, vill Sverige verkligen ha ett värdlandsavtal eller inte? Så på det sättet är det mycket, mycket olyckligt och det kan inverka på svensk säkerhet.

Men Miljöpartiets utrikestalesperson Valter Mutt, håller inte med Allan Widman.

– Det är faktiskt inte speciellt ovanligt i internationella sammanhang att man undertecknar och sedan dröjer det med ratificering och ibland sker det inte ens ratificering, så det i sig är inget unikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista