Syrien bomb
Foto: Uncredited

Över 100 döda bombdåd

Första allvarliga attackerna i området
1:19 min

Över 100 människor har dödats i Syrien i attacker mot regimkontrollerade områden längs Medelhavet. Det är första gången under den mer än fem år långa konflikten i Syrien som de alawitdominerade regimområdena vid kusten utsätts för allvarliga attacker.

Döda kroppar lastas ombord på en lastbil i Tartous. En mobilvideo visar en omfattande förstörelse. Krossat tegel, utbrända bilar, mängder med blodpölar och mitt bland allt – avslitna kroppsdelar.

Det var två städer som attackerades, Jableh och Tartous, den senaste känd för att hysa en rysk marinbas. Mål för dagens attacker ska enbart ha varit civila, bland annat en bensinstation där människor väntade i långa köer för att tanka, en busshållplats där minst 20 människor dödades och entrén till ett sjukhus.

Dåden utfördes av flera självmordsbombare och från fordon fyllda med sprängämnen. Staden Jableh ska också ha attackerats med granater.

De synkroniserade dåden i dag träffade i hjärtat av regimens område, ett område som domineras av alawiter, den shiabesläktade gren som presidentfamiljen tillhör. Terrorgruppen som kallar sig islamiska staten, IS, uppgav snabbt att det var de som låg bakom attackerna.

Ryssland har reagerat på dagens dåd och säger att den återigen ökande spänningen understryker vikten av att få igång och fortsätta riktiga fredssamtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".