Människor som solar på en brygga.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Dödlig hudcancer ökar i Sverige

1:29 min

En mer aggresiv form av hudcancer ökar kraftigt i Sverige. Merkelcellskarcinom är en relativt ovanlig typ av hudcancer men enligt Oscar Zaar, hudläkare på Sahlgrenska akademin i Göteborg, är det en av de farligaste.

– Det har ökats väldigt kraftigt under de senaste 20 åren. Det är en väldigt dödlig form av hudcancer, säger Oscar Zaar på Sahlgrenska akademin. 

Forskarna på Sahlgrenska akademin i Göteborg, konstaterade att under den studerade 20-års period fördubblades antalet upptäckta fall. Det är en anmärkningsvärd ökningstakt.

De mer vanliga hudcancertyperna ökar med fem till sex procent per år. Idag drabbas mellan 60 till 100 personer varje år i Sverige. Chansen att överleva denna typ av hudcancer är betydligt lägre än för andra former. 

– Många läkare kan ha svårt att känna igen denna typ av hudcancer. Det kan ta lång tid innan man får en diagnos, förklarar hudläkare Oscar Zaar.

I de fall som forskarna studerade, fanns tumören på patientens ansikte eller hals, vilket tyder på att solen är en stark bidragen faktor till att man drabbas.

Inför sommaren tipsar Zaar om att sitta i skuggan mitt på dagen och inte vistas i direkt solljus.  

– Det räcker med 20 till 30 minuter om dagen för att få sin D-vitamins dos. Mer än det behöver man inte vara i solen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista