Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Alliansen öppnar för lägre överskottsmål

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 12.49
"Nivån får vi förhandla och diskutera med regeringen"
(2:04 min)
Ulf Kristersson ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.
Ulf Kristersson ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Foto: Marcus Ericsson/TT

Alliansen öppnar för att gå med på att sänka överskottsmålet. På DN-debatt idag föreslår de fyra partierna en översyn av reglerna kring statens finanser och Moderaternas Ulf Kristersson utesluter inte att man landar i ett lägre mål för överskottet.

– Jag utesluter inte det. Jag tänker inte stå och förhandla via medier men vi vill skicka den tydliga signalen om att vi vill ha fasta spelregler, vi vill ha en överenskommelse. Och vi står fast vid att överskott är viktigt. Med de två ingångsvärdena är vi beredda att göra en överenskommelse, säger Ulf Kristersson.

Kristersson vill inte i nuläget tala om nån exakt nivå för ett nytt överskottsmål.

– Det får vi förhandla och diskutera med regeringen, säger han.

Sedan förra året tittar en parlamentarisk utredning på bland annat överskottsmålet för statens finanser. Utredningen ska bli klar senast i oktober. De fyra Allianspartierna skriver på DN-debatt i dag att de står fast vid att staten måste ha ett överskott. I många år har målet varit att överskottet ska vara i snitt 1 procent av BNP under en period, vilket motsvarar ungefär drygt 30 miljarder kronor i år.

Regeringen vill ersätta överskottsmålet med ett balansmål, det vill säga att staten inte ska behöva gå med plus, det ska räcka med att slutsaldot blir plus minus noll. Den svenska ekonomin är tillräckligt stark för att kunna göra så, menar regeringen. Men ett balansmål säger Alliansen fortsatt nej till.

– Med de erfarenheter vi haft de senaste 15-20 åren, så skulle balansmålet allvarligt äventyra de offentliga finanserna för det skulle inte leda till annat än underskott, säger Ulf Kristersson.

Finansminister Magdalena Andersson välkomnar att Alliansen nu är redo att omförhandla överskottsmålet.

– Det är oerhört positivt att allianspartierna vill nu att man ska göra en förändring av det finanspolitiska ramverket, säger Andersson.

Men deras utgångspunkt är att det inte ska vara något balansmål utan att man ska ha kvar ett mål om överskott.

– Det är som alltid när man diskuterar så har man olika utgångspunkter, men det här är en öppning från deras sida där de för första gången samlat visar att de vill göra en förändring och det är positivt.

Men är du beredd att släppa balansmålet?

– Om vi ska föra diskussioner, och här finns ju en parlamentarisk kommitté, så kommer de diskussionerna naturligtvis att föras där och inte via media, säger Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".