Alexander Van der Bellen blir Österrikes nye president

1:13 min

Nu är det klart att den oberoende kandidaten Alexander Van der Bellen blir Österrikes nye president.

Med 50, 3 procent av rösterna besegrade han knappt sin rival högerpopulisten Norbert Hofer.

Med Alexander van der Bellen väljs för första gången en grön statschef i Europa.

Till skillnad från sin motståndare har han profilerat sig som EU-vänlig och för ett öppet Österrike.

Det kommer det att bli en viktig uppgift för van der Bellen att visa att han är hela landets president och kan föra samman ett Österrike som med det här valet har visat hur polariserat det är, där hälften av väljarna hade velat se ett Österrike som vänder sig bort från EU, som vill stoppa invandring och främst värna om landets egna medborgare.

Trots förlusten är det en stor framgång för det högerpopulistiska FPÖ att ha lyckats samla så många röster för sin politik. Med det stödet kommer de att öka pressen på regeringen i Wien och satsa allt på att överta förbundskanslerposten i nästa val, som ska hållas senast om två år om det inte blir nyval innan dess.

I Bryssel slipper man tills vidare ett Österrike där en starkt EU-kritisk opinion har ett språkrör i landets statschef, något som också hade stärkt EU-kritiker och högerpopulister i andra länder.

Men samtidigt är det här valresultatet en bekräftelse både i Österrike och runt om i Europa på att det inte är en marginell, övergående rörelse som man kan avfärda eller ignorera.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista