Till vänster Stampens kontor. Stefan Melesko fotograferad i sitt hem 2005.
Stefan Melesko fotograferad i sitt hem 2005. Foto: Janerik Henriksson / TT, Adam Ihse / TT

Stefan Melesko om Stampens rekonstruktion

Varför tvingar bankerna fram den här rekonstruktionen?
1:35 min

Även om tidningskoncernen Stampens finansiella problem har varit kända en längre tid kom dagens besked om företagsrekonstruktion som en överraskning.

Stefan Melesko är docent i medieekonomi vid internationella handelshögskolan i Jönköping. För honom kom beskedet om rekonstruktion som en överraskning.

– Det som var överraskande var att man begärde rekonstruktion. Det kanske hade funnits andra lösningar och vi trodde nog alla de skulle komma. Det som är förvånande är det oskrivna bladet; varför tvingar bankerna fram den här rekonstruktionen? Vad ser de framför sig? För de sitter ändå med företagsinteckningarna, säger Stefan Melesko.

Är det här bara den första i en rad liknande fall?

– Alla har problem med branschens omställning från analogt till digitalt, men Stampen är unikt. De andra koncernerna har inte försatt sig i situationen med gigantiska förvärv med lånefinansiering.

Stampen kan komma att klara av rekonstruktionen, tror Melesko, men med vissa förbehåll.

– Jag tror man kommer att kunna klara av rekonstruktionen. Men i motsats till vad som sades på presskonferensen, så kommer det att påverka verksamheten. På något annat sätt tror jag inte att man kan dels få in nytt kapital, dels hitta ett uthålligt kassaflöde. Som ska lätta på den här skuldbördan. Jag tror inte att bankerna skriver ner sina skulder, det hade de kunnat göra tidigare i så fall.

Från 2005 fram till 2012 köpte Stampen lokaltidningar och andra bolag för lånade pengar. Hösten 2008 kom finanskrisen, och dessutom har dagspressen tappat annonser till nätmedier. En komplicerad momstvist kostade dessutom koncernen 400 miljoner kronor.

– Som huvudägare och som styrelseledamot har jag stort ansvar. Det var en företagsledning, en styrelse och jag som tog de här besluten. Jag känner att de besluten givet den informationen vi då hade, var de riktiga. I efterhand kan vi konstatera att det blev inte som vi trodde.

Enligt Koncernchefen Martin Alsander klarar bolaget inte av att betala räntor och amorteringar på sina lån på 1, 2 miljarder, och därför ansöker man om företagsrekonstruktion. Enligt huvudägaren Peter Hjörne var det inte ett alternativ för ägarna att satsa mer pengar i bolaget.

– Vi har valt i familjen att ha alla våra tillgångar samlade i bolaget. Vi har inga andra tillgångar.

En rekonstruktion innebär bland annat att man får skydd mot sina långivare, och att löner under en period betalas av den statliga lönegarantin. Rekonstruktionen måste alltså godkännas av domstol, och kan innebära att de som lånat ut pengar förlorar en del av dem.

Martin Alsander är optimistisk, och menar att själva verksamheten går bra.

– Vi kommer inte att genomföra några nya besparingspaket under den här processen. Det vi fokuserar på är att minska vår skuldsättning, säger Martin Alsander.

Docent i medieekonomi, Stefan Melesko, delar däremot inte Alsanders tro om att allt kommer att fortsätta som tidigare.

-- Jag tror att man kommer att få mer neddragningar, man kommer försöka hitta fler samordningsvinster mellan de olika tidningarna, man kanske kommer att ändra på utgivningsfrekvensen för att spara pengar.

Även om Stampens finansiella problem varit kända en längre tid kom dagens besked om företagsrekonstruktion som en överraskning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".