Den arbetslösa läraren Efi Xristaki och ekonomistudenten Dimitra Giovanopoulos är båda besvikna på regeringen.
Den arbetslösa läraren Efi Xristaki och ekonomistudenten Dimitra Giovanopoulos är båda besvikna på regeringen. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Många greker besvikna på regeringen

"De lurade folket"
2:23 min

Den vänsterledda Syriza-regeringen lovade att göra upp med svångremspolitiken men har drivit igenom flera åtstramningar.

– De lurade folket, säger den arbetslösa läraren Efi Xristaki. Hon sitter på en parkbänk i centrala Aten och är bekymrad över att fler inte protesterar.

– Men människor är väl för trötta efter sex år av åtstramningspolitik, säger hon.

Uppgivenheten är stor nu när den vänsterledda regering som förra året lovade att göra upp med svångremspolitiken driver samma slags politik.

– Det är hela tiden ett val mellan det dåliga och det ännu sämre, säger Efi Xristaki.

I söndags röstade det grekiska parlamentet med knapp majoritet ja till ytterligare skattehöjningar och privatiseringar och i utbyte väntas eurogruppens finansministrar som möts i Bryssel i dag besluta om ännu en utbetalning av det för Grekland så livsviktiga nödlånet - det talas om summor på över 90 miljarder kronor.

Den grekiska regeringen hoppas också på löften om att lätta på den grekiska skuldbördan men där EU-länderna som är mer försiktiga.

I Grekland är många förvånade över hur premiärminister Alexis Tsipras lyckats få sina parlamentsledamöter att rösta för en politik de själva inte tror på.

Inför söndagens omröstning var flera nära tårarna när det var dags att rösta men bara en ledamot sa nej till delar av åtstramningspaketet. Hon har nu gett upp sin plats i parlamentet.

Men bland väljarna är missnöjet och besvikelsen stor och den tidigare så populära Tsipras ligger långt efter flera oppositionsledare enligt en opinionsmätning.

Ekonomistudenten Dimitra Giovanopoulos ser ingen lösning på landets kris och planerar att flytta utomlands efter studierna. Hon lägger skulden på långivarna.

– De kräver för mycket av Grekland samtidigt som de själva kommer hit och semestrar. De hjälper inte Grekland alls, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".