Färre använder kondom

6:15 min

En trend är bruten, nu har vi blivit sämre på att använda kondom. Samtidigt är det inte längre pinsamt, enligt RFSU:s årliga mätning av svenskarnas kondomvanor.

– Vi har sett en långsiktig trend mot att fler använder kondom vid ny partner men nu har den trenden brutits, även om det inte är en dramatisk förändring, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

Bäst på att använda kondom är, som tidigare, män som har sex med män. Sämst är heterosexuella män.

– Det är framförallt vid nya kontakter vi behöver bli bättre på att använda kondom. Kådiskollen visar att en mycket stor majoritet ser positivt på den som tar initiativ till säkrare sex och kondom, säger han.

En pikant detalj i undersökningen är att de allra flesta uppfattar att den som drar fram en kondom är ansvarstagande, vuxen, omtänksam och erfaren, men känner sig inte alls lika ansvarstagande och mogna, när de själva gör det.

Pelle Ullholm tror att det behövs en bred insats riktad mot unga män, när det gäller hälsan, sex och sitt kön.

– Kvinnor går regelbundet till gynekologer och blir i högre grad informerade om hur man skyddar sig, får frågor och kan ställa frågor, så är det inte för unga män.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista