Margot Wallström kommunal
Margot Wallström kommunal Foto: Foto: TT

Inget åtal mot Margot Wallström

Går inte att bevisa att bostaden lämnats med anledning av statsrådets uppdrag
2:00 min

Förundersökningen mot utrikesminister Margot Wallström om misstänkt muta har lagts ner – det uppger chefsåklagaren Alf Johansson.


Institutet mot mutor har ansett det kunnat vara ett mutbrott att Wallström fått en hyreslägenhet av fackförbundet Kommunal under sin tid som utrikesminister. Men att bostaden lämnats med anledning av statsrådets uppdrag har inte kunnat gå att bevisa säger Alf Johansson.

– Vad som i princip återstått att utreda är det så kallade tjänstesambandet, det vill säga om hyreskontraktet tilldelats statsrådet med anledning av hennes anställning. Och det är det jag inte anser mig kunna bevisa.

Förundersökningen mot Margot Wallström inleddes efter att hon i januari berättade att hon fått ett hyreskontrakt genom fackförbundet Kommunal. Att det var fråga om en förmån var uppenbart enligt chefsåklagaren, men ifall Wallström fått den just i egenskap av minister var oklart.

 Därför inleddes den granskning hon då välkomnade och som nu alltså lagts ned. Något Margot Wallström idag naturligtvis välkomnar.

--Det är skönt att det är utklarat, inga fel har begåtts. Nu kan vi koncentrera oss på att göra arbetet.

Vad har det inneburit för dig att förundersökning inleddes?

– Jag har skött Sveriges utrikespolitik oavsett förundersökningen. Det enda är att jag har fått min heder ifrågasatt för det är alltid viktigt för mig att kunna göra rätt för mig. Och det är skönt det konstaterats att det inte gjorts några fel.

Kommunals förre kassör Anders Bergström var tidigare misstänkt för givande av muta, men de misstankarna är nu också avskrivna.

I undersökningen om just Margot Wallström har bland annat ett stort antal förhör hållits säger chefsåklagare Alf Johansson.

–- Vi har hållit ett 25-tal förhör och vi har granskat en hel del dokumentation för att utröna just anledningen till att hyreskontraktet har lämnats.

Har du hållit några förhör med Margot Wallström själv?

--Nej, redan inledningsvis fanns tankar om förhör skulle hållas med henne och i så fall när, men som förundersökningen har utvecklats har det blivit klart att det inte behöver hållas något förhör utan jag har fått de uppgifter jag behöver för att kunna dra de här slutsatserna ändå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".