Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Logotyper för Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Foto: TT

Svenska myndigheter lovar minska på krånglet

All information ska samlas på samma ställe
1:51 min

Nu lovar svenska myndigheter nya förenklingar för svenska företagare. Om högst två år ska företagare i Sverige kunna sköta alla myndighetskontakter via en enda sajt på nätet.

-- Man ska lämna in en uppgift en gång och sedan ska alla de myndigheter som behöver tillgång till informationen kunna få det genom den här tjänsten, säger Bolagsverkets chefsjurist Peter Källenfors.

Den som tror att Sverige ligger på topp när det gäller smarta lösningar på internet som förenklar för företagare tror fel. Till exempel har länder som Norge och Estland kommit betydligt längre.

-- Vi står för långt bak i ledet i förhållande till andra länder, än vad vi kanske tror. Jag tror att man ganska enkelt kommer upp i ett tiotal, kanske ett femtontal, olika myndigheter som man måste ha kontakt med som företagare. Skatteverket, det kan vara Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Bolagsverket som några exempel.

Yuko Ono är företagare och importerar te från Japan, som hon gärna jämför med.

-- I Japan ringer man, där skickar de inte dig vidare till någon annan utan först letar de fram rätt person, i stället för att jag ska ringa runt och jaga.

Hur är det här i Sverige?

-- Ibland tar det flera veckor. Här vill de oftast att kunderna ska göra halva jobbet. Varje sekund räknas. Det är också pengar, som man inte tänker på.

Det svenska myndighetskrånglet kostar inte bara pengar för företagarna. Det frestar på också på andra sätt, säger Yuko Ono.

-- Det är tufft, det är psykiskt tufft.

Men nu är bättring på väg. Det är en internetbaserad tjänst som skapas av Bolagsverket, Skatteverket, Tillväxtverket och Sveriges kommuner och landsting tillsammans.

Om ett till två år ska den fungera fullt ut och då ska en företagare i Sverige bara behöva ha kontakt med en enda myndighet via en enda plats på nätet.

-- Här och nu finns det mycket att göra, säger Peter Källenfors på Bolagsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".