Professor Per Strömberg på Handelshögskolan i Stockholm.
Professor Per Strömberg på Handelshögskolan i Stockholm. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Snabbare löneökning i finansbranschen

Förklaringen högre kompetens höll inte
2:04 min

Lönerna inom finansbranschen har ökat i betydligt snabbare takt än andra branscher de senaste decennierna, enligt en ny forskningsrapport.

Professor Per Strömberg på Handelshögskolan i Stockholm trodde att förklaringen till löneutvecklingen var att mer kompetenta människor lockats till finansbranschen jämfört med andra branscher - men så var det inte.

– Många har hävdat att konkurrensen om de mest talangfulla individerna har ökat, att det har blivit viktigare att få de smartaste, mest sociala, mest begåvade människorna in i finansbranschen. Men vi har visat att det verkar inte hålla därför att den genomsnittliga intelligensen, sociala förmågan eller skolbetyg eller vad vi nu mäter, har inte gått upp mer i finansbranschen än i andra branscher, säger Per Strömberg.

1991 tjänade folk inom finansbranschen i genomsnitt 30 procent mer än inom privat sektor i andra branscher. 2010 tjänade de 70 procent mer. Och betydligt större var skillnaden i löneökningstakt inom det allra översta löneskiktet. Men när nu hypotesen inte höll att den ökande löneklyftan skulle bero på högre kompetens inom finansbranschen så letar Per Strömberg efter andra förklaringar. En är att det blivit så mycket mer pengar i omlopp i finansbranschen jämfört med andra branscher och att företagen därför har råd att betala sina anställda mer.

– Vinsterna har gått upp väldigt mycket i finansbranschen under den här perioden. Det har helt enkelt gjort att lönerna har stigit. Man har helt enkelt haft tur att befinna sig i rätt bransch vid rätt tillfälle och kunnat rida på den här vågen, säger Per Strömberg.

Det håller Ulrik Svedrup med om, han är vd för CV Search som rekryterar folk till företag inom finansbranschen. Och han menar att eftersom kapitalet har ökat så blir det rent matematiskt mer pengar per anställd och det leder till högre löner.

Det som förvånar professor Per Strömberg är att han inte i sin forskning har funnit att de höga lönerna har gjort att unga lockas till finansbranschen

– En förklaring är att när unga människor bestämmer sig för vilken karriär de vill satsa på så bryr de sig inte så mycket om pengar utan det är annat som är avgörande. Men det är förvånande att det bryr sig så lite om pengar att vi inte ser något som helst utslag i våra forskningsdata.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".