Greklands finansminister Euclid Tsakalotos.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

Blandade känslor om nya greklandspengar

"Det här fungerar inte, dags att pröva något annat"
2:07 min

Greklands regering beskriver nattens beslut om ännu en låneutbetalning som en framgång, särskilt eftersom överenskommelsen också utlovar framtida skuldlättnader.

Men för kriströtta greker väntar tvärtom nu ännu sämre tider med ytterligare skatte- och prishöjningar.

– Allting blir dyrare, för varje månad, för varje vecka. Nya prishöjningar, nya skatter, säger turistguiden Rula Lalaiti som sitter och väntar på nästa skolgrupp utanför Akropolismuseet i Aten.

På en gågata en bit bort säger forskningsassistenten Aspasia Trevlaki att de senaste åtstramningsbesluten bara kommer att leda till mer av samma.

– Det här receptet fungerar inte, det är dags att pröva något annat, säger hon.

Men det var tack vare ännu mer av skattehöjningar och försämringar för landets pensionärer som eurogruppen i natt sa ja till att betala ut ytterligare 10,3 miljarder euro i nödlån till Grekland, pengar som främst ska gå till återbetalning av gamla skulder.

Beskedet i natt var också att man efter 2018 ska börja se över hur den gigantiska grekiska skuldbördan ska bli lättare.

För den vänsterledda regeringen i Aten var det här efterlängtade positiva nyheter. Efter att först ha lovat att sätta stopp för svångremspolitiken gick man i somras mycket motvilligt med på ett nytt räddningspaket och nu vill man visa sina väljare att alla uppoffringar faktiskt också betalar sig.

"Det här är början på Greklands väg ut ur den ekonomiska tillbakagången", sa finansminister Euclid Tsakalotos i natt.

Många greker ser det dock inte så eftersom det nu väntar en tid av ännu sämre privatekonomi som en följd av regeringens åtstramningspolitik. Och om de högt uppsatta ekonomiska målen inte nås har Grekland lovat att sätta in en slags automatisk mekanism av ytterligera nedskärningar.

– Nu kan vi glömma allt om löner, om lönehöjningar, säger den arbetslösa läraren Efi Xristaki.

– Vi kommer få se en ny generation av bidragstagare och det har inte långivarna några problem med, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".