Savtjenko vinkar till journalisterna inifrån en glasbur.
Savtjenko vinkar till journalisterna inifrån en glasbur. Foto: Foto: Ivan Sekretarev/TT.

Ukrainska piloten Savtjenko utväxlas

1:57 min

Den ukrainska helikopterpiloten Nadja Savtjenko släpps av Ryssland till Ukraina i utbyte mot två ryska tillfångatagna officerare.

Den morddömda ukrainska helikopterpiloten Nadja Savtjenko har släppts av Ryssland i en fångutväxling och kommer till Kiev i eftermiddag.

Hon utväxlas mot två ryska tillfångatagna officerare, som nyligen dömdes till 14 års fängelse i Ukraina. De har skickats i flyg tillbaka till Ryssland, samtidigt som Savtjenko skickas från Ryssland till Kiev.

Under dagen har uppgifterna varierat om hur fångutväxlingen skulle ske och gå till. Det påstods att den ukrainske presidenten själv flög med de två ryssarna till Rostov vid Don i södra Ryssland där Nadja Savtjenko påstods vänta.

Men sedan kom nya uppgifter bland annat från Savtjenkos eget parti Batkvisjina. Savtjenko röstades in i parlamentet sedan hon tagits tillfånga i Ryssland under kriget 2014.

Savtjenko dömdes till 21 års fängelse för medhjälp till mord på två ryska journalister, som dödades under kriget i östra Ukraina. Frågan är om Savtjenko gått med på att begära nåd från den ryske presidenten. Hon har tidigare vägrat det och hävdar precis som en majoritet av hennes landsmän att rättegången och domen mot henne var politisk. Hon har hungerstrejkat i protest.

Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax finns Nadja Savtjenko redan i Rostov vid Don och att det kommer bli en utväxling i dag.

I Ukraina är Savtjenko en hjältinna med mycket stort symboliskt värde.
En fångutväxling kommer också ha stor betydelse för relationerna mellan länderna och det sker i ett läge då EU snart ska ta beslut om sanktionerna mot Ryssland ska förlängas eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista