Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor brist på fotbollsdomare i Sverige

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 16.00
Saknas uppemot 600 distriktsdomare
(2:29 min)
Karl-Erik Nilsson, Svenska fotbollförbundets ordförande.
Karl-Erik Nilsson, Svenska fotbollförbundets ordförande. Foto: TT

Det råder stor brist på fotbollsdomare i landet. Sveriges Radios rundringning till landets 24 fotbollsdistrikt visar att det saknas uppemot 600 fotbollsdomare runt om bland landets distrikt.

Mindre distinkt tvingas att ställa in flera matcher på grund av domarbristen. Trakasserier, kränkningar, hot om våld gör att många domare slutar efter ett år som domare.

Svenska Fotbollförbundet har en stor utmaning med att rekrytera fler till jobbet som domare.

– Där det brister allra oftast är att det inte finns i tillräcklig grad finns stödpersoner runt där domaren när de dömer sina första matcher. Därför att allt visar att om du har stödfunktioner på plats, då är sannolikheten mycket, mycket större att du fortsätter att döma och att du blir långvarig och fortsätter att döma, säger Karl-Erik Nilsson, Svenska fotbollförbundets ordförande.   

Det saknas i dag uppemot 600 distriktsdomare, visar en rundringning som Sveriges Radio har gjort. Bland de mindre distrikten innebär det att matcher i division 8 till 4 riskerar att ställas in för att det inte finns någon domare.

Av de distriktsdomare som nyrekryteras så slutar mellan 50 till 70 procent inom det första året.

I Skåne förlorade man förra året 100 domare, men lyckades samtidigt rekrytera 100 nya, uppger Svenska Fotbollförbundet.

Orsakerna till varför domarna slutar är flera men många upplever att arbetsförhållandena är alltför ansträngande med att behöva utstå trakasserier, kränkningar, hot om våld och till och med våld från både tränare, föräldrar och spelare. 

Sveriges Radio har kontaktat 370 domare i åldrarna 13 till 20 år. Nära hälften uppger har varit rädda i samband med sitt arbete på grund av aggressiva föräldrar, tränare eller spelare.

57 domare uppger att de har blivit hotade i sitt arbete och 13 av de tillfrågade uppger att de har blivit utsatta för våld.

En 16 -årig domare från Hallstahammar berättar vad hon kan få höra under en match.

– Men hallå ditt dumhuvud. Det där måste du blåsa för. Det är sådana kommentarer. Du ska inte stå där om du inte kan prestera bättre.

Åsa Zetterström, sakkunnig vid Arbetsmiljöverket, bedömer att det är viktigt att arbetsgivaren som kan vara klubbar, föreningar eller distrikt ser till att domare har bra arbetsförhållanden.

– Det är viktigt att man gör en riskbedömning för domaruppdragen som innebär att man både identifierar riskerna och problemen och att man faktiskt åtgärdar dem. Svenska Fotbollförbundet.

Svenska fotbollförbundet vill ogärna arbeta medsanktioner utan vill istället öka kunskaper för att förbättra arbetsförhållandena och därmed kunna få behålla alla fotbollsdomare man rekryterat, säger Karl-Erik Nilsson ordförande för Svenska fotbollförbundet.

– Det allra bästa är ändå att ta proaktiva åt. Att bli bättre p att utbilda att bli bättre på att förklara konsekvenserna. Och att bli bättre på att följa upp den enskilda domaren. Det är alltid en bättre metod. Sedan om det inte hjälper ska vi ha sanktioner. Med det är inte det första vi vill göra. Utan vi vill jobba med stödjande funktioner. Där för alla inser ju hur viktigt det är att vi har har domare som kan leda våra matcher.

En 18-årig domare i stockholmstrakten som arbetat i tre år vet hur det känns att ständigt bli kritiserad som domare.

– Spelarna skriker att; jävla domare, du är kass, hur känns det? Det är jobbigt. Jag har blivit så van. Men det är inte lika jobbigt som det var i början. Men det känns. Men jag känner mig lite sämre faktiskt. För när en person skriker jävla domare, du är dålig. Och så får jag höra det av någon annan också. Då börjar det att kännas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".