Kö till en mack i Paris.
1 av 2
Köer till en mack i Paris. Foto: Thibault Camus/TT
Bilkö till en mack i Paris.
2 av 2
Köer till mackar i Paris. Foto: Thibault Camus/TT

Bränslebrist i Frankrike efter strejker - kan påverka fotbolls-EM

Strejker kan lamslå landet
1:45 min

I Frankrike är det stora problem med att få tag på bensin och andra drivmedel nu på grund av strejker vid raffinaderier. En rad protester och strejker pågår och oron finns för hur fotbolls-EM ska påverkas.

Mästerskapen startar den 10 juni. Franska regeringen har hållit krismöte idag.

Totals bensinstation vid Operan har ingen bensin och har stängt, säger taxichauffören Felix Mendes och pekar när han kör mig i centrala Paris. Var femte bensinstation i Frankrike har slut på bensin, det är långa köer och polisen har ingripit när det blivit bråk. Bristen kan också drabba hamnar och flygtrafiken. Frankrike har nu börjat använda av oljereserven. Poliser använde vattenkanoner mot strejkande vid franska raffinaderier i dag. Områden med strejker och protester liknar ofta krigszoner här.

Nu startar också en strejk vid kärnkraftverken och elförsörjningen kan påverkas. Det stora fackförbundet CGT har stor makt inom vissa sektorer. Nu väntas ännu fler strejker, som inom tåg- och flygtrafiken.

– Det är ett stort problem för regeringen att strejker kan lamslå landet när fotbolls-EM ska vara ett stort skyltfönster för Frankrike och landet redan är hotat av attentat. Det är ett problem för landets image i utlandet och särskilt för idrottsvärlden, säger Marc Préel politisk reporter på AFP i Paris till Ekot.

Flera hundra poliser har skadats i våldsamheterna de senaste månaderna. De olika protesterna gäller flera nya lagar och också socialistregeringens politikt generellt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".