Gråsäl i östersjön och glaciär på Grönland
Glaciärarna på Grönland smältar - även i Östersjön blir det mindre is Foto: TT

Milda vintrar hotar sälarna i Östersjön

Sälarnas fortplantning kan hänga på isen
0:49 min

Östersjön har haft den lägsta utbredningen av is sedan 1930-talet de gångna vintrarna. Det visar en undersökning som presenteras på Havs- och vattenforum i Göteborg. På Havsmiljöinstiutet befarar man att allt mildare vintrar kan ge mindre isbestånd i Östersjön vintertid. Och det kan få effekter för sälarna. 

Sälar kan vara beroende av isen för sin fortplantning, säger Per Mosknes, miljöanalytiker på Havsmiljöinstitutet.

– Framför allt gäller detta en mindre sälart som heter vikaresäl. Den förväntar man sig ska påverkas negativt av den minskade ismängden. För dessa sälar kan inte reproducera sig om inte valparna kan ligga på is. Så de är direkt beroende av is på det viset.

Forskarna tror att även gråsälen, som ju är mera vanlig i Östersjön, gynnas av is. Men beroendet av isen är inte lika stort som hos vikaresälen.

Är det alarmerande för sälbeståndet om isarna i Östersjön minskar?

– Under de senare åren så har ja alla sälpopulationer ökat, inklusive vikaresälen, även om den kanske inte ökat så fort som man förutsagt. Det här är alltså mera en långsiktig prognos. Om isar försvinner helt i Östersjön, då är det nog riktigt allvarligt för den arten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".