Bilden visar en brandgul livräddningsflotte, sedd uppifrån relingen på isbrytaren Oden i Västhamnen i Helsingborg. I flottens öppning sitter en besättningsman. I vattnet ligger tre personer i överlevnadsdräkter. Det är forskare på årets arktisexpedition som gör en säkerhetsövning.
1 av 5
Bilden visar en brandgul livräddningsflotte, sedd uppifrån relingen på isbrytaren Oden i Västhamnen i Helsingborg. I flottens öppning sitter en besättningsman. I vattnet ligger tre personer i överlevnadsdräkter. Det är forskare på årets arktisexpedition som gör en säkerhetsövning. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Bilden visar isbrytaren Oden, vid kaj i Västhamnen i Helsingborg. Man ser den breda fören.
2 av 5
Oden, med sin karaktäristiska breda för. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Bilden visar Katarina Gårdfeldt, forskningsledare i 2016 års forskningsexpedition Arctic Ocean, ombord på isbrytaren Oden.
3 av 5
Bilden visar Katarina Gårdfeldt, forskningsledare i 2016 års forskningsexpedition Arctic Ocean, ombord på isbrytaren Oden. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Överlevnadsdräkter tas på.
4 av 5
Överlevnadsdräkter tas på. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Bilden visar en container med Polarforskningsekretariatets containrar ombord på isbrytaren Oden.
5 av 5
Bilden visar en container med Polarforskningsekretariatets containrar ombord på isbrytaren Oden. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio

Oden rustas i Helsingborg för årets Arktisexpedition

1:51 min

I Västhamnen i Helsingborg ligger isbrytaren Oden vid kaj. Den 1 juli går hon mot Svalbard för årets forskningsexpedition till Arktiska oceanen.

I år samarbetar det svenska Polarforskningssekretariatet med Kanada. Den 8 augusti ska Oden möta den kanadensiska isbrytaren Louis S. St-Laurent i Longyearbyen på Svalbard. Därifrån går fartygen tillsammans till Arktiska oceanen. Ombord finns forskare både från Sverige och Kanada. De data som samlas in kommer att räcka att forska på i flera år. 

– Som exempel kan jag säga vi var på en expedition på Antarktis 2013 i totalt fyra månader. Vi arbetar fortfarande med data från det, berättar Katarina Gårdfeldt, docent i oorganisk kemi vid Chalmers tekniska högskola. 

Katarina Gårdfeldt leder ett av de svenska forskningsprojekten, som ska studera hur kvicksilver faller ner över Arktis. Det giftiga grundämnet frigörs bland annat från kolkraftverk och guldtillverkning över hela världen. Forskarna ska studera hur nedfallet ser ut över Arktis och hur ämnet förs vidare i fisk. Det görs genom mätningar av luft och vatten, men också med provtagning. 

– Vi har också till helikoptrar så vi ger oss ut på isflak och hämtar isprover. Vi tar också prov på vattnet under isen. Allt för att lägga ett pussel och förstå om Arktis är källa eller sänka för kvicksilver, säger Katarina Gårdfeldt 

Det kommer att vara tre svenska forskningsprojekten ombord på Oden. De är inriktade på miljökemi, maringeologi och atmosfärforskning. Expeditionen ska pågå i sex veckor, från den 8 augusti till den 20 september. I Helsingborg utrustar man nu isbrytaren med laboratorier och mätutrustning. 

De kanadensiska forskarna leds av Mary-Lynn Dickson från den kanadensiska myndigheten för naturresurser, Natural Resources Canada. De ska särskilt studera havsbotten, bergarterna och sedimenten.

– Vi är intresserade av vilken typ av bergarter och sediment som finns under havsbotten. Vi kommer också att mäta hur tjocka sedimenten är, säger Mary-Lynn Dickson. 

Arbetet ingår i kartläggningen av den kanadensiska kontinentalsockeln. Den ska vara klar om några år och ligga till grund för Kanadas anspråk på området enligt FN:s havsrättskonvention. Det här är den tredje och sista expeditionen för de kanadensiska forskarna. 

– Sedan ska vi börja analysera all data, tolka den och skriva vår ansökan. Det är några års arbete kvar, säger Mary-Lynn Dickson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista