Skånsk lekplats,l
1 av 3
Skånsk lekplats, bekostad av kommunala pengar. Helt utan samband med kungafamiljen. Foto: Odd Clausen/ Sveriges Radio.
Skånes landshövding, Margareta Pålsson.
2 av 3
Skånes landshövding, Margareta Pålsson, blev överraskad över reaktionerna när hon föreslog att Skånes kommuner skulle bekosta en lekplats som symboliskt gåva till hertigen av Skåne på hans dop.
Ann-Marie Pålsson, Republikanska föreningens vice ordförande.
3 av 3
Ann-Marie Pålsson, f d riksdagsledamot S och Republikanska föreningens vice ordförande, tycker att man kunde ha nöjt sig med en insamling utan skattepengar. Foto: Odd Clausen/ Sveriges Radio.

Skånska kommuner nobbar prinsgåva

Landshövdingen: Jag trodde att alla kommuner ville vara med
1:58 min

En dopgåva till prins Oscar, som ju också är hertig av Skåne, har vållat debatt på hans nya hemmaplan. Presenten, en lekpark i nationalparken Söderåsen, är landshövding Margareta Pålssons idé, men det visade sig att motståndet i Skånes kommuner var stort.

– Det är inte summan i sig vi hänger upp oss på, det är principen, säger Sara Anheden, socialdemokrat i Tomelilla.

Det var när den nyfödde prins Oscar utnämndes till hertig av Skåne, som landshövdingen Margareta Pålsson fick idén till en naturlekplats i nationalparken Söderåsen, en symbolisk gåva att överlämnas vid dopet. Hon inspirerades av att Östergötlands kommuner på samma sätt bekostat en gåva till prinsessan Estelle.

– Där ville alla kommuner vara med, och då trodde jag, kanske i min enfald, att det skulle vara likadant här, säger Margareta Pålsson.

Men det visade sig alltså att bara 13 av Skånes kommuner ville bidra, 20 sa nej, liksom Region Skåne. Desto större gensvar fick initiativet från privatpersoner och företag.

– Här är det företagen och företagarna som finansierar det mesta. Så det var en annan kategori än jag trodde som tyckte det var en bra idé, säger Margareta Pålsson.

I dag har det kommit in närmare 900 000 kronor till lekparken. Länsstyrelsen själv skjuter till 200 000 av dem. Däremot är bara en mindre del från Skånes kommuner.

Republikanska föreningen har också blåst till strid. Ann-Marie Pålsson, vice ordförande och precis som landshövdingen f d skånsk moderat riksdagsledamot, säger att skattepengar inte bör användas till att hylla privatpersoner, speciellt inte som riksdagen redan finansierar kungafamiljen och hovet.

– Vi tycker det varit bättre om man gjort det på privat väg, alltså genom att uppmana skåningar att sätta in en hundralapp eller tusenlapp på ett konto. Då kunde folket i Skåne självt fått visa sin uppskattning i den mån det finns, säger Ann-Mari Pålsson.

Och även i kommuner som beslutat bidra till dopgåvan har det blivit debatt. I Tomelilla kommer bidraget att överklagas, säger socialdemokraten Sara Anheden:

– Det är väl klart att det kan vara trevligt med en doppresent, men vi tycker inte det är någon kommunal angelägenhet att hylla en enskild person, till exempel ur kungafamiljen.

Hon konstaterar man också att den planerade lekplatsen i Klippan ligger så långt bort från Tomelilla, att kommunens barn inte kommer att ha mycket glädje av presenten.

Landshövdingen Margareta Pålsson är ändå nöjd, trots debatten:

– Jag tror att en majoritet av skåningarna tycker att det är trevligt att det uppmärksammas, och att jag gjort fler människor glada än arga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".