Maj månad är högsäsong för japanska skolresor till Hiroshimas minnespark  Många tar med sig färgglada papperstranor som en symbol för fred. Foto: Hanna Sahlberg
1 av 4
Maj månad är högsäsong för japanska skolresor till Hiroshimas minnespark Många tar med sig färgglada papperstranor som en symbol för fred. Foto: Hanna Sahlberg
Kondo Yasuko är 75 år och överlevde atombombningen av Hiroshima som fyraåring och minns den väl. Foto Hanna Sahlberg
2 av 4
Kondo Yasuko är 75 år och överlevde atombombningen av Hiroshima som fyraåring och minns den väl Foto: Hanna Sahlberg
Foto: Hanna Sahlberg
3 av 4
Hiroshimabon Nakagawa Sota är 16 år och står på den minnesplats som Obama ska besöka idag Han undrar om inte kriget hade kunnat avslutas utan atomb Foto: Hanna Sahlberg
Kondo Yasuko överlevde atombombningen av Hiroshima som fyraåring och minns den väl. Foto: Hanna Sahlberg
4 av 4
Kondo Yasuko överlevde atombombningen av Hiroshima som fyraåring och minns den väl. Foto: Hanna Sahlberg

President Obama väntas i Hiroshima

Dubbla känslor inför besöket
3:08 min

I Hiroshima väntas USA:s president Barack Obama snart komma för att hedra offren för den amerikanska arméns atombombningar där i slutet av andra världskriget. Besöket har kritiserats från många olika håll, samtidigt finns också de som hoppas att det kan påminna världens länder om riskerna med att ha kärnvapen.

Följ Ekots rapportering om besöket via Storify

– Om vi vill förbjuda kärnvapen måste vi få med oss andra länder, och Obama påminner om konsekvenserna av att använda atombomber, säger hiroshimabon Nakagawa Sota som är 16 år och som jag pratade med på en bänk i Fredsparken.

Nu håller parken på att tömmas på människor för att förbereda för USA:s president Barack Obamas besök om några timmar.

Nakagawa Sota har studerat i USA och vet vilka argument som användes för att bomba Hiroshima, ändå kan han inte förstå.

– Du vet, de trodde att det var det enda sättet att få slut på kriget. Vad jag inte förstår är varför så många oskyldiga människor behövde dödas bara för att få slut på ett krig, kanske hade det funnits ett annat sätt, säger gymnasieeleven Nakagawa Sota.

Den äldre hiroshimabon Kondo Yasuko var fyra år när bomben utplånade hennes hem, men klarade sig genom att hon just då var hos en farbror i stadens utkant.

– Det var en bränd slätt, det fanns ingen mat och på natten sov vi mellan gravstenarna på begravningsplatsen bredvid templet som hade legat mitt emot vårt hem, berättar hon.

Kondo Yasuko har dubbla känslor inför presidentens besök. Enligt en opinionsundersökning gjord av den japanska nyhetsbyrån Kyodo välkomnar de flesta av de överlevande efter bombningen Obamas besök och kräver inte heller någon ursäkt, bland annat med tanke på att Japan började kriget med att invadera grannländerna och att Barack Obama inte ens var född när de två atombomberna fälldes över Hiroshima och Nagasaki 1945.

Yasuko Kondo menar att det är svårt för japaner att ställa krav på USA att be om ursäkt för att man skoningslöst dödade och skadade civila i kriget.

– Vi gjorde samma sak mot länderna i sydostasien, mot Kina och mot Korea, så vi kan inte kräva någon ursäkt, menar Kondo Yasuko som är en av tiotusentals som var med om bombningarna och fortfarande är i livet.

Obamas besök har ifrågasatts av många. I USA av dem som fortfarande ser atombombningarna som nödvändiga. I Sydkorea av de koreaner som tvingades till arbete i Hiroshima av den japanska armén och som ser sig som bortglömda offer. Kinesiska statliga medier har sett med stor misstänksamhet på besöket, som lyfter fram den militära alliansen mellan Japan och USA.

Och Nordkoreas statliga nyhetsbyrå kallar Obama för en "atomkrigsgalning" och kritiserar den satsning om närmare 3000 miljarder svenska kronor som just hans regering beviljat för att modernisera USA:s kärnvapenarsenal.

De amerikanska kärnvapnen är den nordkoreanska ledningens främsta argument för att trotsa FN:s bestraffningar och själva fortsätta att utveckla egna kärnvapen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".