Kontrollen av familjehem skärps

Alla familjehem och jourhem måste från och med 1 juli kontrolleras mot polisens belastningsregister innan socialtjänsten får placera barn där. Det har regeringen beslutat efter att ett stort antal missförhållanden upptäckts, bland annat vid placeringar av ensamkommande flyktingbarn, rapporterar SVT Nyheter.

– Det som hände under hösten, när det kom många barn samtidigt, var att en hel del oseriösa aktörer när det gäller familjehem slank igenom och helt enkelt utnyttjade och skodde sig på situationen som uppstod, och vi vill på alla sätt förhindra att det ska bli så igen, säger barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér till SVT.

Socialtjänsten ska kontrollera registerutdragen innan de fattar ett beslut om placering. Om fler än tre barn kommer att vara placerade i samma hem måste detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".