Luftfartsverket fortsätter utreda flygkaos

0:21 min

Luftfartsverket bekräftar nu att flygproblemen berodde på fel hos Telia.
Men utredningen fortsätter ändå. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) har i dag haft möte men bland annat Luftfartsverket och SJ om förra veckans trafikstörningar. Efteråt var hon lugn.

– Det allra viktigaste budskapet var att det här var inte en attack utifrån, det är alltså interna system som har fallerat, det har inte varit något samordnat och det finns ingen anledning att befara att det är något större systemfel som kan få allvarliga samhällskonsekvenser, säger Anna Johansson (S). 

Efter det misstänkta sabotaget mot Häglaredsmasten utanför Borås förra söndagen kom flera andra händelser där det också uppkom frågor om sabotage. I alla fall utom en avklippt kabel vid en telemast utanför Tranemo har ansvariga gått ut och sagt att man inte misstänker sabotage. Och det gäller alltså också de störningar i trafiken som uppkom under förra veckan.

Den händelse som drabbade flest personer var torsdagens stopp i flygtrafiken. Med på mötet med infrastrukturminister Anna Johansson idag fanns generaldirektören för Luftfartsverket, Olle Sundin, och han bekräftar förra fredagens uppgifter från Telia där företaget gick ut och sa att det var problem i deras system som låg bakom stoppet, något som Telia också gått ut och bett om ursäkt för.

– Det vi vet hittills så har precis det som man har beskrivit skett. Och när vi gör en utredning för att djupare analysera det hela, då vill vi se kringförhållanden, hur själva processen har gått till och så vidare och det i syfte att göra förbättringar, säger Olle Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista