Prins Oscars somnade efter dopet.
1 av 2
Prins Oscars somnade efter dopet. Foto: Anders Wiklund/TT

Prins Oscar tog dopet med ro

Den snart tre månader gamla prins Oscar döptes i dag i Slottskyrkan. Huvudpersonen själv tog det hela med ro, och sov sig igenom i stort sett hela ceremonin.

Ett endaste litet gny var allt som hördes då prins Oscar vid lunchtid på fredagen döptes i ett regnruggigt Stockholm på fredagen. Han såg lite missnöjd ut när ärkebiskop Antje Jackelén visade upp honom inför församlingen, men det var också allt. Strax därpå somnade han – igen.

Trots det gråmulna vädret hade en hel del människor sökt sig till slottet för att få sig en glimt av händelserna. Dopet ägde rum i Slottskyrkan i Stockholms slott, där även storasyster Estelle döptes 2012. Bland de omkring 200 inbjudna märktes många prominenta gäster från det officiella Sverige, samt kronprinsessparets närmaste vänner.

Bland gästerna fanns alltifrån Centerpartiets ledare Annie Lööf till före detta hockeyproffset Peter ”Foppa” Forsberg. Professor Lennart Nordström och barnmorskan Cecilia Lind, som närvarade vid förlossningen av prinsen, fanns också med bland de inbjudna.

Ärkebiskop Antje Jackelén förrättade dopet, assisterad av överhovpredikant biskop Johan Dalman och hovpredikant Michael Bjerkhagen. Vid ceremonin bar prins Oscar samma dopklänning som så många andra kungligheter innan honom, däribland Estelle och kusinerna Leonore och Nicolas.

Dopklänningen bars för första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906. Den har även burits av kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip. Vid prinsessan Margarethas dop 1935 tillkom en cape med mössa av crèmefärgad sidensatin. I fodret på capen har samtliga dopbarns namn och datum broderats.

Dagens dopceremoni följdes av mottagning och lunch för inbjudna gäster på kungliga slottet. Den närmaste familjen, utländska kungahus och representanter för riksdag och regering hör till några av de inbjudna. I vanlig ordning sköts salut, 21 skott, för den nye prinsen.

En dopgåva till prins Oscar, som ju också är hertig av Skåne, har vållat debatt på hans nya hemmaplan, som Ekot rapporterat om. Presenten, en lekpark i nationalparken Söderåsen, har landshövding Margareta Pålssons tagit initiativ till. Men det visade sig att motståndet i Skånes kommuner var stort, och flera av länets kommuner har tackat nej till att bidra till gåvan.

I Tomelilla överklagade Socialdemokraterna kommunens beslut om att bidra med 5 000 kronor. Partiets representanter vill att förvaltningsrätten prövar om beslutet verkligen är i linje med kommunallagen och bestämmelserna om stöd till enskilda.

Men flera kommuner har också valt att bidra med pengar. Företag och privatpersoner har också valt att vara med och bidra. Sammanlagt har 900 000 kronor skänkts till insamlingen hittills.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".