Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne tror att Sverige har mer att förlora på en Brexit än andra EU-länder
Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne tror att Sverige har mer att förlora på en Brexit än andra EU-länder Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio

Svenskt Näringslivs vd: Mycket oroad för en Brexit

"Inte osannolikt att det blir en Brexit"
5:21 min

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne tror att många banker kommer att lämna Storbritannien om britterna röstar sig ut ur EU i folkomröstningen den 23 juni. Hon oroar sig också för att en så kallad Brexit skulle bli ett hårt bakslag för svenska företag.

– Man får verkligen hoppas att britterna är kloka nog att välja att stanna kvar, annars kommer det få stora konsekvenser även för Sverige och EU som helhet, säger Lemne.

– Storbritannien är våra bästa vänner i EU-samarbetet. De är som vi frihandelssinnade och det är en stor och tung stat som inte är med i euron. Det ger ofta oss andra som inte är med i euron en helt annan chans att vara med vid förhandlingsbordet. Utan dem skulle det bli väldigt mycket svårare att få genomslag för en del frågor som är viktiga för oss i Sverige.

Kan du redan nu se att era medlemsföretag påverkats av att den här folkomröstningen kommer?
– Det är ingen som tar några stora investeringsbeslut om utökningar i Storbritannien för man vill vänta och se hur det går, säger Lemne.

Hon påpekar att Storbritannien är ungefär en tiondel av vår export men en Brexit skulle också få en negativ effekt på EU dit 70 procent av vår export går, anser Lemne.

Vad tror du kommer hända i det första skedet om det blir en Brexit?
– Börserna kommer säkert reagera världen runt och jag tror att många av de finansiella aktörerna i London kommer att vilja flytta. Jag tror också att man omedelbart får en beslutsförlamning inom EU vilket inte kommer gynna tillväxten, säger Lemne.

Hur blir det om Bremain-sidan som vill stanna kvar segrar?
– Då drar många en lättnadens suck men man ska inte tro att det är över med det därför att Storbritanniens röst i EU har försvagats av den här diskussionen. Det kommer ta tid att få tillbaka den respekten och det kommer få konsekvenser för Sverige som haft väldigt stor hjälp av britterna.

Vad är det för hjälp vi har fått av Storbritannien inom EU?
– Ta till exempel frihandelsavtalen där Storbritannien stått för vikten av att ha bra, moderna frihandelsavtal och öppna sig mot världen. Det skulle Sverige ha haft svårt att driva ensamt, säger Lemne.

Ett argument från Brexitsidan är att Storbritannien snabbt kommer få ett nytt handelsavtal med EU även om de lämnar eftersom EU är beroende av britterna. Hur ser du på det argumentet?
– Det är lite gulligt, men det är nog naivt att tro att EU skulle ge lika förmånliga villkor som om de vore medlemmar. Det är självklart att man kommer vilja statuera ett exempel. Det säger sig självt att ett ensamt land, även om det är stort, inte får lika bra villkor som 28 medlemsländer tillsammans, säger Lemne.

Vad är du mest orolig för med en Brexit?
– Det kommer bli en handlingsförlamning inom EU och det kommer läggas otroligt mycket tid på att förhandla loss Storbritannien. Detta i en period när vi har massa andra utmaningar som vi skulle behöva hålla på med.

Har ni på Svenskt Näringsliv någon krisplan om det skulle bli en Brexit?
– Nej, det är väl att ta i. Men de diskussioner vi för är hur vi ska jobba i EU om det sker. Vår regering måste steppa upp och ta en mer aktiv roll om den inte längre kommer kunna ta rygg på Storbritannien, säger Lemne.

– Många av de stora länderna i eurosamarbetet arbetar mot frihandel och vill ha protektionism, centralstyrning och regleringar. Vi gillar inte det och där har Storbritannien varit tunga i vår falang. Vid en Brexit måste vi hitta nya allianser och ta mer plats själva.

Känner du att debatten i Storbritannien påverkar dig känslomässigt?
– Ja, för jag blir verkligen upprörd när lögner och myter får stå oemotsagda och styra debatten så jag får en dålig känsla i magen av det, säger Lemne.

Men känns det osannolikt att det blir en Brexit?
– Tyvärr inte, säger Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".